Η χρονιά που δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στα Χριστούγεννα ήταν η χρονιά που μου άλλαξε την οπτική

Ήταν το 2018 όταν είχα ένα μεγάλο χρέος να ξεχρεώσω και όλο τον χρόνο προσπαθούσα να κάνω μεγάλη οικονομία ώστε να μπορέσω να απαλλαχθώ από αυτό.

Ήταν οι γιορτές που πραγματικά δεν μπορούσα να αγοράσω στην κόρη μου δώρα για τις γιορτές. Με τον πατέρα της δεν έχουμε καμία σχέση -ούτε εκείνη, ούτε εγώ- και με τους γονείς μου να μένουν στην επαρχία, κάνω τα πάντα κάθε Χριστούγεννα να νιώσει το κλίμα των εορτών και να πάρει τα δώρα που επιθυμεί. Όμως, το 2018 ήταν αυτή η χρονιά που μου άλλαξε τελείως την οπτική που είχα για τις γιορτές.

Η κόρη μου ήταν 7 ετών τότε. Εμένα, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο μισθός μου είχε σχεδόν φύγει σε υποχρεώσεις και δεν είχα καθόλου χρήματα στην άκρη. Έτσι, έπρεπε να πάρω μία σημαντική απόφαση. Ή θα έπαιρνα κάποια δώρα με αυτά τα χρήματα, ή θα τα προσέθετα στην εξόφληση του τραπεζικού χρέους μου.

Ο εγωισμός μου επλήγη θανάσιμα. Άλλωστε, ήμουν μία 40χρονη γυναίκα που δεν μπορούσε να αγοράσει δώρα για την κόρη της, ούτε να την «κακομάθει» έτσι όπως ήθελε για μία φορά το χρόνο. Προσπαθώντας να αντισταθμίσω μέσα μου όλο αυτό που συνέβαινε, εκείνες τις γιορτές κάναμε πολλά πράγματα με τη μικρή μου. Βόλτες στην εξοχή, υπαίθριες αγορές, δωρεάν χριστουγεννιάτικες δράσεις σε Μουσεία και Ιδρύματα. Έκανα ό,τι μπορούσα ώστε να τις χαρίσω μοναδικές γιορτές και να περάσω χρόνο μαζί της.

Επίσης, όλη αυτή η περιπέτεια ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μένα γιατί μίλησα στην κόρη μου για την έννοια της οικονομίας και φρόντισα την επόμενη χρονιά να με βλέπει να ισορροπώ τα οικονομικά μου, να κάνω έξοδα που ήταν απαραίτητα και βασικά. Βασικά, χρησιμοποίησα αυτή τη δύσκολη χρονιά ώστε να της μάθω τα πάντα για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών και να αποφύγει τα δικά μου λάθη. Και τότε, ήρθαν οι γιορτές του 2019 που έπρεπε να αγοράσω νέο αυτοκίνητο γιατί αυτό που είχα «έμεινε» και δεν ξεκίνησε ποτέ ξανά.  Και ύστερα, ήρθε η πανδημία. Πολλοί μήνες που έκρυβαν οικονομική αβεβαιότητα για όλους.

Σήμερα, βλέπω τους γονείς που έχουν μία οικονομική σταθερότητα να στρεσάρονται για μικρά πράγματα και να κάνουν πολύ άσχημες οικονομικές επιλογές για τα παιδιά τους. Βλέποντας αυτά, νιώθω πραγματικά ευγνώμων για τα τελευταία χρόνια γιατί έμαθα να διαχειρίζομαι καλύτερα τα χρήματά μου –ακόμα και με τον δύσκολο τρόπο- και το πιο σημαντικό είναι πως η κόρη μου ήταν μάρτυρας σε όλα.

Τι πήρα από τις γιορτές του 2018; Πως πρέπει να αναγνωρίσουμε τα Χριστούγεννα γι’ αυτό που είναι: Μία ευκαιρία να διασκεδάσουμε και να κάνουμε μικρές χειρονομίες αγάπης και όχι απαραίτητα ακριβά δώρα.

Σημασία έχει να είμαστε μαζί με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και όχι τόσο αν θα πάρουμε το πιο καινούργιο παιχνίδι.

 

Photo by Kate Hliznitsova from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα