Εγκυμοσύνη: Γιατί νιώθω συνεχώς κουρασμένη;

Η πολλή κούραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογική.

Μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα, καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι πολύ συχνό να νιώθεις έντονη κούραση και αδράνεια.

Περίπου το 60% των εγκύων αναφέρουν πως ‘επιστρέφει’ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

Πότε ξεκινά

Το αίσθημα της έντονης κούρασης και εξάντλησης μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως μόλις μπεις στο δεύτερο τρίμηνο θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα, όμως εγκυμοσύνη από εγκυμοσύνη διαφέρει.

Πού οφείλεται

Τα κύρια αίτια για την έντονη κούραση είναι τέσσερα:

  • Η δημιουργία του πλακούντα: Το σώμα ξεκινά να δημιουργεί τον πλακούντα που θα μεταφέρει στο έμβρυο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.
  • Οι ορμόνες: Η προγεστερόνη είναι «ένοχη» και σε αυτό το σύμπτωμα.
  • Αυξημένη ροή αίματος: Οι απαιτήσεις που έχει το σώμα σου για παραπάνω αίμα ώστε να μεταφέρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο σε εξαντλεί.
  • Άλλες αλλαγές: Ο μεταβολισμός σου επισπεύδεται, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνουν, ενώ αποζητάς περισσότερη ενυδάτωση και τροφή.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το σώμα θα έχει προσαρμοστεί «στα νέα δεδομένα» και θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.

Στο τρίτο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο επιβαρύνει αρκετά το σώμα καθώς η κοιλιά σου έχει μεγαλώσει αρκετά και νιώθεις ήδη πως έχεις «βαρύνει» πολύ.

Επιπλέον, δεν κοιμάσαι καλά καθώς δεν μπορείς να βολευτείς και σε συνδυασμό με το στρες για τον επικείμενο τοκετό, είναι οι λόγοι που νιώθεις την εξάντληση και την κούραση να επιστρέφουν.

 

Photo by Lux Graves from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα