Η άνευ όρων αποδοχή της φύσης του παιδιού - 4moms

Η άνευ όρων αποδοχή της φύσης του παιδιού

Στη θεωρία οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν και υποστηρίζουν αυτή την αρχή. Ωστόσο, όταν το συζητήσουμε λίγο περισσότερο, γίνεται πολύ γρήγορα σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν πραγματικά αυτή την ιδέα.

Στην πραγματικότητα, οι γονείς θα ήθελαν να πουν:

«Αποδέχομαι το παιδί μου, στο βαθμό που συμφωνώ ότι ο χαρακτήρας και οι ενέργειές του συμφωνούν με αυτά που αποδέχομαι και προσδοκώ από αυτό».

Χρειάζεται μια γενναία δόση ειλικρίνειας για να καταλάβουμε και να δεχθούμε ότι συμβαίνει στους περισσότερους από μας.

Η «Θεραπεία»

Το πρώτο βήμα για να μπορέσω να βοηθήσω τους γονείς, σε οποιαδήποτε περίπτωση ζητάνε τη βοήθειά μου, είναι να τους παροτρύνω να αποδεχτούν αυτό που πραγματικά σκέφτονται οι ίδιοι, πριν από όλα.

Πρώτα πρέπει να αποδεχτούν τις δικές τους ιδέες, τη δική τους φύση.

Ειδικά αυτή που έχουν την τάση να κρύβονται από τον εαυτό τους και τους άλλους. Μπορεί να είναι από άγνοια ή από φόβο ή από ντροπή. Δεν έχει όμως σημασία.

Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για κάθε μορφή σχέσης. Και συνήθως, η σχέση που αναπτύσσω με τα παιδιά μου, καθρεπτίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη σχέση που έχω με τον εαυτό μου!

Αυτό το δεδομένο είναι γνωστό στην ψυχολογία εδώ και πολλά χρόνια.

Το δεύτερο βήμα είναι σαφώς να αποδεχτούν τις ιδέες, τα θέλω, την προσωπικότητα και τελικά τη φύση του παιδιού.

Είναι ένα δύσκολο βήμα, επειδή, τις περισσότερες φορές, ο γονιός δεν καταλαβαίνει εξαρχής με ποιο τρόπο δεν αποδέχεται το παιδί του. Πρέπει να δουλέψει περίπτωση-περίπτωση, μέρα-μέρα, μέχρι να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνει. Μετά τη συνειδητοποίηση είναι πολύ εύκολο να δει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες και να διαμορφώσει τη συμπεριφορά του.

Σε εκείνο το σημείο αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του. Επίσης, αισθάνεται ότι αγαπάει ακόμα περισσότερο το παιδί του, γιατί το καταλαβαίνει καλύτερα!

Πάντοτε σκέφτονται/λένε:

«Πριν, δεν ήξερα ότι μπορώ να τον/την αγαπήσω περισσότερο, αλλά τώρα συμβαίνει»!!

Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ευρύτερη ιδέα που ονομάζω Asis (as-is = δηλαδή, να αναγνωρίζω κάτι όπως ακριβώς είναι).

Ένας Νέος Κόσμος Μπροστά

Μετά την αποδοχή εμφανίζεται η κατανόηση.

Μετά την κατανόηση εμφανίζεται –για πρώτη φορά- η ουσιαστική συμβολή προς το παιδί.

Είναι «ουσιαστική» επειδή βασίζεται στην αληθινή φύση του παιδιού και επενδύει σε αυτή.

Όπως εξηγεί πολύ καλά ο Δρ. Γκαμπότ Ματέ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους γιατρούς σε θέματα γονέων και παιδικής ψυχολογίας:

«Υπάρχει πλήθος στοιχείων που καταδεικνύουν ότι, η έλλειψη αναγνώρισης και αποδοχής της προσωπικότητας και της πραγματικής φύσης του παιδιού, οδηγούν σε προβληματική συμπεριφορά στον μέλλον ως ενήλικας, αποτυχία στον επαγγελματικό στίβο, βασανιστικές δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις και στην κοινωνική ζωή και, ακόμα πιο σημαντικό αλλά και αδιαμφισβήτητο, στην σταδιακή αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση πολλών παθήσεων που μετά απλώς αντιμετωπίζουμε συμπωματικά.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι το μέλλον της ανθρωπότητας, ακόμα και αν δεν γίνεται άμεσα εμφανές, στην ουσία βρίσκεται στα χέρια των γονιών, στην άγνοια ή τη γνώση τους για την τέχνη του να μεγαλώνεις παιδιά, και τελικά στην επιστημονική κοινότητα που δεν δίνει ακόμα επαρκή έμφαση στον παράγοντα που καθορίζει το μέλλον όλων των ανθρώπων»!

 

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Master Life & Executive Coach
Πιστοποιημένος σύμβουλος Coach
Coaching για γονείς και παιδιά
+30 6976678085

 

Photo by Annie Spratt from Unsplash

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Πιστοποιημένος Master Life & Executive Coach, ιδρυτής της Nasos T. | Coaching & Training και εμπνευστής της τεχνολογίας NTM Coaching Framework. Πιστεύει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία και ότι η γυναίκα αξίζει περισσότερη προσοχή, αναγνώριση και θαυμασμό από την κοινωνία μας.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα