Για τους μπαμπάδες: 7 τρόποι να προετοιμαστείτε για τον ερχομό του μωρού

Ίσως ακόμα προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις πως σε λίγους μήνες θα γίνεις μπαμπάς, ή ίσως περίμενες καιρό αυτή τη στιγμή. Όμως, το να μαθαίνεις πως σε λίγο καιρό θα κρατήσεις στην αγκαλιά σου το μωρό σου είναι από τις στιγμές που θα θυμάσαι πάντα. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις ένα κράμα συναισθημάτων, από την απόλυτη χαρά έως και το άγχος για το αν θα είσαι ο μπαμπάς που επιθυμείς.

Σίγουρα δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστεί πλήρως το ζευγάρι για τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού. Όμως, υπάρχουν κάποια tips που σίγουρα θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά.

Κάνε την έρευνά σου

Μπορεί να μην κυοφορείς εσύ το έμβρυο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είσαι μέρος της περιόδου της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλά βιβλία που απευθύνονται στους μπαμπάδες, ενώ υπάρχουν και online ομάδες για dads-to-be. Αν η σύντροφό σου έχει έντονα συμπτώματα, ψάξε στο διαδίκτυο τρόπους ώστε να την ανακουφίσεις και να τη βοηθήσεις και συζήτησε με τον γυναικολόγο στην επόμενη επίσκεψή σας όσα σε απασχολούν.

Φρόντισε την υγεία σου

Είναι σημαντικό να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην υγεία σου. Αν καπνίζεις, προσπάθησε να το ελαττώσεις και να το σταματήσεις εντελώς. Βάλε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου και μαζί με τη σύντροφό σου βελτιώστε τη διατροφή σας. Με λίγα λόγια «δυνάμωσε» τον οργανισμό σου.

Μίλησε με τη σύντροφό σου

Τώρα είναι μία πολύ καλή στιγμή να συζητήσεις με τη σύντροφό σου για θέματα που αφορούν το νεογέννητο. Για παράδειγμα, μάθε ποια είναι η άποψή της για τον θηλασμό, συζητήστε για τον βρεφικό εξοπλισμό και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι ώστε να υποδεχθείτε το νέο μέλος.

Πήγαινε μαζί στα ραντεβού με τον γυναικολόγο

Πηγαίνετε μαζί στα ραντεβού ώστε να δεις το έμβρυο να μεγαλώνει και να ακούσεις την καρδιά του. Επιπλέον, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μπορείς να ρωτήσεις τον γιατρό για ό,τι απορίες έχεις σχετικά με την εγκυμοσύνη της συντρόφου σου.

Αποδέξου πως θα γίνουν αλλαγές

Να είσαι -όσο περισσότερο μπορείς- προετοιμασμένος για τις αλλαγές που θα έρθουν. Είτε αυτές αφορούν τη σεξουαλική σας ζωή που θα μειωθεί δραματικά, είτε τις νύχτες αυπνίας. Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι για τις αλλαγές, τόσο πιο ‘ομαλά΄θα έρθουν.

Να συμμετέχεις στις προετοιμασίες

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πριν έρθει σπίτι το νεογέννητο. Διαμορφώστε τον χώρο κατάλληλα και πηγαίνετε μαζί για τα ψώνια των βρεφικών. Αν κάνετε online τις αγορές σας, τότε φτιάξε ένα μη αλκοολούχο ποτό για εκείνη και καθίστε αναπαυτικά στον υπολογιστή προκειμένου να διαλέξετε τα πιο όμορφα και κατάλληλα προϊόντα. Επιπλέον, καλό είναι να μάθεις πως συναρμολογούνται τα βρεφικά έπιπλα, να δεις video για το πως να τοποθετήσεις το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο αλλά και να βοηθήσεις στην προετοιμασία της τσάντας για το μαιευτήριο.

Να ξέρεις πως είσαι εξίσου σημαντικός για το μωρό

Ίσως έρθουν στιγμές που θα νιώσεις πως δεν είσαι τόσο σημαντικός για το νεογέννητο, όμως αυτό είναι λάθος. Ο δεσμός του μαζί σου είναι υψίστης σημασίας και επιπλέον, όσο περισσότερη βοήθεια προσφέρεις στη σύντροφό σου, τόσο πιο απαραίτητος γίνεσαι. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθεις πως δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω που μπορείς να κάνεις, όμως ξέρεις τι; Αυτό είναι το κοινό γνώρισμα όλων των γονέων. Η πατρότητα είναι μία δέσμευση ζωής και η παρουσία σου στη ζωή της μητέρας και του παιδιού -αλλά και εκείνων στη δική σου- είναι ένα καθημερινό δώρο.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα