Χρόνια πολλά, μπαμπάκα…

Η 20η  Ιουνίου 2021, είναι μια μέρα ξεχωριστή και πολύ τρυφερή. Είναι η γιορτή του πατέρα. Όχι πως περιμέναμε μια συγκεκριμένη μέρα για να του πούμε πόσο πολύ τον αγαπάμε, αλλά ίσως  αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία για να τον φροντίσουμε λίγο παραπάνω.

Λίγες σκέψεις για την ημέρα

Η προέλευση της γιορτής είναι Αμερικάνικη και θεσπίστηκε επισήμως γύρω στο 1966. Από τότε γιορτάζεται ετησίως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Αν και λιγότερο γνωστή από τη γιορτή τα μητέρας είναι, ωστόσο εξίσου σημαντική, γιατί, αλήθεια τι πιο σημαντικό υπάρχει από τους γονείς μας; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Όμηρος έγραψε «Δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό για τον άνθρωπο, από τους γονείς και την πατρίδα». 

Ποιες όμως εικόνες σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τον πατέρα σου; 

Θυμάσαι εκείνη τη μεγάλη αγκαλιά στην οποία κατέφευγες ως παιδί;  

Θυμάσαι εκείνο το χέρι που κρατούσε το δικό σου στα πρώτα βήματα της ζωής;  

Εκείνον που σε σήκωνε ψηλά στον αέρα όταν ήσουν μια σταλιά και σε έκανε να γελάς σπαρταριστά; 

Τον άνδρα που σε καμάρωνε στις σχολικές γιορτές και στις αθλητικές εκδηλώσεις;  

Αυτόν που δούλευε πάντα σκληρά για να μην σου λείψει τίποτα;  

Εκείνον που σε στήριξε στα πρώτα σου βήματα; 

Ο πατέρας σου, η σιωπηλή αγάπη, η αδιάκοπη θυσία, το κρυφό καμάρι, όλα συγκεντρωμένα στο πρόσωπο αυτού του αγαπημένου ανθρώπου.  

Και, εντάξει, δεν ήταν σε όλα τέλειος. Έκανε λάθη, ίσως σε πίεσε στην εφηβεία, ίσως δεν ήταν τόσο παρών όσο θα ήθελες, ίσως δεν αποδέχτηκε όλες τις επιλογές σου αλλά σε αγαπά. Σε αγαπά με τον τρόπο που μπορεί. Άλλωστε σχολή για τέλειους γονείς δεν υπάρχει. Κι εκείνοι από τα λάθη τους μαθαίνουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους τιμάμε και να τους δείχνουμε το σεβασμό και την αγάπη μας.  

Μεγαλώνοντας, λίγο η ρουτίνα, λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο η προσωπική μας ζωή, περιορίζουν κατά πολύ τον χρόνο που περνάμε με τον πατέρα μας. Κι όταν λέμε χρόνο εννοούμε χρόνο  ποιοτικό, χρόνο ουσιαστικής επικοινωνίας.  

Πόσο αλήθεια κάθεσαι μαζί του, να του πεις τα νέα σου και να τον ρωτήσεις τα δικά του;  

Πόσο συχνά μοιράζεσαι μαζί του τις σκέψεις σου;  

Ποια ήταν η τελευταία φορά που παίξατε μαζί κάποιο παιχνίδι ή κάνατε κάποια κοινή δραστηριότητα;  

Είναι αλήθεια ότι η ενήλικη ζωή έχει πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις και καμιά φορά παραμελούμε τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Είναι κι αυτό κατανοητό. Η γιορτή όμως του πατέρα μας θυμίζει της σημασία αυτού του προσώπου και μας δίνει την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Εκείνος μας περιμένει πάντα, με όλη του την αγάπη και πάντα είναι εκεί για εμάς.  

Φέτος λοιπόν, στη γιορτή του πατέρα μην τον ξεχάσεις. Κάνε, αυτή την ιδιαίτερη μέρα, ξεχωριστή! Να του προσφέρεις ένα μικρό δώρο, να του γράψεις μια όμορφη κάρτα, να πας μαζί του μια ωραία βόλτα ή να τον βγάλεις για φαγητό… και, όπως θα έκανε ο παιδικός σου εαυτός, να του δώσεις μια σφιχτή αγκαλιά και να του πεις «Χρόνια πολλά, μπαμπάκα». 

 

 

Άρθρο της Ειρήνης Αργυρούλη

 

Photo by Bermix Studio from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα