Αυτές τις γιορτές θα κάνω detox από τα social media ώστε να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου

Ξεκινάει όλο πολύ αθώα. Το βράδυ που το μικρό σου κοιμάται, ξαπλώνεις στον καναπέ και ανοίγεις το Instagram για να δεις αυτά που έχασες όλη την ημέρα.

Ωστόσο, αρκεί μόλις ένα τέλεια διακοσμημένο δέντρο, ή ένα πενακάθαρο σπίτι, ακόμα και μία οικογενειακή φωτογραφία με χριστουγεννιάτικες πιτζάμες και χαρούμενα πρόσωπα, για να «πάρουν» τη χαλάρωση μακριά.

Φυσικά, η σύγκριση που κάνουμε κοιτώντας τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι κάτι νέο, όμως κάθε φορά μας κάνει να νιώθουμε περίεργα. Έτσι, ένα 10λεπτο σκρόλινγκ στο ‘τέλειο’ feed είναι αρκετό για να με πείσει πως φέτος θέλω να κάνω μία μικρή αποτοξίνωση.

Το ξέρω πως δεν είμαι μόνη σε αυτό. Το γεγονός πως τα social media επηρεάζουν τη ψυχική υγεία των χρηστών δεν είναι κάτι νέο. Facebook, TikTok και Instagram έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Έτσι, φέτος αποφάσισα πως δεν θα συγκρίνω τις γιορτές με την οικογένειά μου με κανέναν άλλον και πήρα την απόφαση πως αυτή είναι η χρονιά που θα κάνω detox από τα κοινωνικά δίκτυα.

Τα θετικά του detox

Μπορεί να ακούγεται ως κάτι παρορμητικό, όμως το να βγάλω την εφαρμογή του Instagram πιστεύω πως θα με βοηθήσει πολύ ώστε να απολαύσω στο έπακρο τις γιορτές με την οικογένειά μου.

Συνήθως οι συγκρίσεις που κάνουμε με τις «τέλειες ζωές» που παρουσιάζονται στα κοινωνικά δίκτυα γίνονται ασυνείδητα. Οικογενειακές στιγμές από αγνώστους που δείχνουν πως απολαμβάνουν τη φωτογράφιση με τις ακριβές πιτζάμες τους, ενώ εσύ προσπαθείς 10 λεπτά να βγάλεις μία σέλφι με το μικρό σου. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν μόλις ένα καρέ της καθημερινότητας, εκείνο το τέλειο καρέ ανάμεσα σε δεκάδες άλλα.

Όμως, εκτός του ότι δεν θα μπαίνω σε μία διαδικασία σύγκρισης ασυνείδητα, θα με κάνει να είμαι παρούσα σε όλες τις στιγμές χωρίς να με νοιάζει αν έχω καλό σήμα ώστε να ανέβει το story, ούτε να μου αποσπά την προσοχή η αντίδραση μίας φίλης στην ιστορία μου.

Φέτος, θα είναι η χρονιά που θα απολαύσω κάθε στιγμή των οικογενειακών δείπνων,  των movie nights αλλά και από τις βόλτες με το μικρό μου.

 

Photo by Marina Abrosimova from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα