Ας μιλήσουμε για το πόσο ξένο μας φαίνεται το σώμα μας λίγες ημέρες μετά τη γέννα

Πολύς λόγος γίνεται για τις πρώτες ημέρες με το μωρό. Ειδικά αν είναι το πρώτο σου. Μιλάμε ανοιχτά για την εξάντληση, την αυπνία, το αίσθημα πώς δεν έχεις ιδέα τι κάνεις με τον λιλιπούτειο άνθρωπο. Όμως, υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν μιλάμε συχνά. Το πώς νιώθουμε το σώμα μας μετά τη γέννα.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, απλά νιώθεις περίεργα. Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και είναι δύσκολο να ταυτίσεις το τωρινό σου σώμα με αυτό που θυμόσουν πριν την εγκυμοσύνη. Και δεν μιλάω για τα κιλά – Βασικά, αυτό είναι το τελευταίο στο οποίο θέλω να αναφερθώ. Όχι. Απλά φαίνεται περίεργο. Πέρασες πολλά χρόνια με το να γνωρίζεις κάθε σημείο του κορμιού σου και να το αναγνωρίζεις στον καθρέφτη, όμως τώρα δεν είναι το ίδιο.

Μπορεί να γνωρίζεις πως μόλις πριν λίγες ώρες ή μέρες γέννησες, όμως ίσως ακόμα σου θυμίζεις την εικόνα σου ως έγκυο. Επιπλέον, εκτός από αυτά που βλέπεις είναι και αυτά που δεν βλέπεις. Η απότομη αλλαγή των ορμονών, η «εσωτερική πληγή» εκεί που ήταν ο πλακούντας, κάποιες κράμπες στη μήτρα που θα νιώθεις για λίγες ημέρες αλλά και τα υγρά.

Και όμως, αυτό είναι κάτι πολύ κοινό αίσθημα στις λεχώνες. Πάρε τον χρόνο σου και δώσε στο σώμα σου την ευκαιρία να «συνέλθει» από τη γέννα. Μην βιαστείς να επιστρέψεις σε μία ρουτίνα εργασίας ή γυμναστικής.

Φρόντισε εσένα και το μωρό σου και θα δεις πως σιγά – σιγά θα αρχίσεις να αγαπάς αυτό το σώμα που σου χάρισε ένα παιδί. Μπορείς τις πρώτες ημέρες να μην το αναγνωρίζεις, όμως με τον καιρό θα το αγαπήσεις κι αυτό. Όπως όλα αλλάζουν με τον ερχομό του μωρού σου, έτσι και εσύ δεν είσαι η ίδια και ούτε βλέπεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Ξαναλέω, πως δεν μιλάω για το βάρος, αλλά για τη γενικότερη εικόνα του σώματός σου και τις αλλαγές που θα δεις πάνω σε αυτό.

 

Photo by Monika Kozub from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα