6 φράσεις να μην πεις ποτέ σε κάποια γυναίκα που δυσκολεύεται να μείνει έγκυος

Πολλές φορές από αμηχανία, άγνοια, ή απλά επειδή θεωρείται ‘αστείο’ μπορεί να γίνουν κάποια σχόλια που πραγματικά να πληγώσουν κάποιο ζευγάρι που προσπαθεί πολύ καιρό να κάνει παιδί.

Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που δεν χωρά την αποψούλα ή τα σχόλια του καθένα. Η ψυχολογία είναι ήδη ευάλωτη και σίγουρα δεν χρειάζεται να υπερτονίζονται θέματα/απόψεις/ιδέες.

Συνήθως υπάρχει ένας ιατρικός λόγος που ένα ζευγάρι καθυστερεί ή δεν μπορεί να κάνει παιδί, οπότε καλό είναι να κρατήσουμε τα σχόλια για τον εαυτό μας.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα που ακούν τα ζευγάρια που προσπαθούν είναι τα παρακάτω:

«Μπορείς να κάνεις εξωσωματική»

Είναι πολύ σημαντικό που η επιστήμη έχει φτάσει εκεί, όμως χωρίς να υπάρχουν ιατρικές γνώσεις καλό είναι να μην προτείνουμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και επιπλέον, μπορεί το ζευγάρι να μην έχει την οικονομική δυνατότητα για έναν -ή και περισσότερους- κύκλους.

«Ίσως απλά δεν κάνεις για γονιός»

Αυτό νομίζω εξηγείται από μόνο του γιατί ΔΕΝ πρέπει να το πεις. Ούτε καν να το σκεφτείς καλά- καλά.

«Απλά χρειάζεται να χαλαρώσεις»

Τα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέμα υπογονιμότητας έχουν ακούσει την παραπάνω φράση. Βέβαια, ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο και σίγουρα η χαλάρωση ‘δεν θα φέρει΄ μία εγκυμοσύνη.

«Πάρε ένα από τα δικά μου»

Ένα αποτυχημένο σχόλιο αμηχανίας που όμως δεν είναι αστείο για κάποιον που προσπαθεί καιρό να αποκτήσει δικό του παιδί.

«Όταν σταματήσεις να το σκέφτεσαι, θα συμβεί»

Αχά. Ναι. Έτσι ακριβώς λειτουργούν τα ιατρικά θέματα.

«Γιατί δεν υιοθετείτε;»

Υπάρχει διπλό πρόβλημα με την παραπάνω φράση. Αρχικά, υποτιμά τον κόπο, τα χρήματα και τη συναισθηματική εξάντληση που έχει μία υιοθεσία και επιπλέον, υπερτονίζει πως η υιοθεσία είναι απλά ένα δεύτερο σχέδιο για κάποιο ζευγάρι που δεν μπορεί να κάνει δικό του παιδί. Η υιοθεσία είναι κάτι όμορφο και μία επιλογή που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όχι σαν ένα plan B.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα