5 τοξικές φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε σε μία σχέση

Στις πολύ κοντινές μας σχέσεις είναι πολύ εύκολο να λέμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε δεύτερη φορά.

Μάλιστα, αυτό είναι και το «κλειδί» των υγιών σχέσεων, να νιώθεις δηλαδή πως μπορείς να είσαι ο εαυτός σου πάντα. Όμως, υπάρχουν και μερικές φράσεις που δεν βοηθούν καθόλου την επικοινωνία, αντίθετα τη βλάπτουν, και εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

«Δεν έγινε και τίποτα» ή «Θα σου περάσει»

Το λέμε με την καλύτερη των προθέσεων. Την ώρα ενός τσακωμού θέλουμε ο/η σύντροφός μας να ηρεμήσει, όμως η παραπάνω φράση είναι σαν να μειώνει τα συναισθήματα του άλλου την ώρα που το λες εσύ. Αν θέλεις να στηρίξεις τον/τη σύντροφό σου εκείνη την ώρα, μπορείς να πεις κάτι τύπου «Ακούγεται άσχημο και καταλαβαίνω γιατί νιώθεις έτσι».

«Είσαι ακριβώς σαν τον πατέρα σου»

Όπου ‘πατέρας’ βάλε οποιοδήποτε πρόσωπο. Η παραπάνω φράση απλώς θα πατήσει πολύ πιο γρήγορα τα κουμπιά του και ακόμα κι αν εκείνος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το επισημάνεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείς κάτι προσωπικό που σου έχει εκμυστηρευτεί ώστε να τον πληγώσεις. Μπορείς απλά να αναφέρεις γιατί σε πειράζει η συγκεκριμένη συμπεριφορά χωρίς να μπαίνεις σε συγκρίσεις.

«Είσαι πάντα…» ή «Δεν είσαι ποτέ…»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις πάντα οδηγούν τον συνομιλητή σου να πάρει μία αμυντική στάση. Αν θες να έχεις μία πραγματικά παραγωγική συζήτηση, πρέπει να είσαι συγκεκριμένη ως προς αυτό που σε πειράζει. Αντί να του πεις «Είσαι πάντα στο τηλέφωνό σου», πες του «νιώθω πως με αγνοείς όταν κοιτάς το τηλέφωνό σου ενώ είμαστε μαζί».

«Το κάνεις λάθος. Δεν μπορείς να το κάνεις όπως σου είπα;»

Είναι εύκολο να εκνευριστείς όταν γνωρίζεις πως κάποιος κάνει κάτι λάθος, όμως το να το εκφράσεις με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η φράση αυτή κρύβει έναν ανταγωνισμό που σίγουρα δεν θέλεις μέσα στη σχέση. Μπορείς να δοκιμάσεις να πεις «Φαίνεται πως σε δυσκολεύει. Έχω μία ιδέα που μπορεί να σε βοηθήσει, να την πω;»

«Παρα είσαι ευαίσθητος»

Το να χαρακτηρίζεις τον άλλον ‘πολύ’ ευαίσθητο τότε αυτόματα μειώνεις τα συναισθήματά του. Ο καθένας νιώθει όπως εκείνος επιθυμεί και τον καθένα μας ενοχλούν διαφορετικά πράγματα. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις τον λόγο που εκνευρίστηκε ή πειράχτηκε, το να χαρακτηρίζεις «πολύ» ως κάτι που νιώθει, δεν θα κάνει καλό.

 

Photo by Priscilla Du Preez from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα