Ξεκινά το φεστιβάλ «Λυρικός Νότος» σε Άλιμο, Φάληρο και Καλλιθέα

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος ρίχνει άγκυρα για δύο εβδομάδες σε τρείς δήμους της νότιας πλευράς της πρωτεύουσας, καλωσορίζοντας τη νέα σεζόν.

Με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, μουσικά παραμύθια, συναυλίες και ένα πολιτιστικό λεωφορείο γεμάτο εκπλήξεις, το φεστιβάλ χαιρετά το φθινόπωρο και χαρίζει, εκεί, δίπλα στο κύμα, μια τελευταία νότα ανεμελιάς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής- Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος– εγκαινιάζοντας μια συνεργασία που στοχεύει να είναι και το πρώτο βήμα στη δημιουργία ενός σημαντικού θεσμού.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Τα Μουσικά Παραμύθια είναι θέατρο αλλά και όπερα, ή μάλλον κάτι ανάμεσα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια όμορφη πρόκληση για το ανέβασμα μιας παράστασης από τα σχολεία. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ζήτησε από εννιά Έλληνες συνθέτες να γράψουν μουσική πάνω σε λιμπρέτο (έτσι λέμε το σενάριο στην όπερα) εννιά Ελλήνων συγγραφέων. Πρόκειται για έργα που θα ανέβουν από επαγγελματίες καλλιτέχνες στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου αλλά που θα υπάρχει η δυνατότητα να «στηθούν» και από μαθητές σχολείων. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε μια ηλικιακή ομάδα μαθητών 10-12 ετών. Ο θεατρολόγος και ο μουσικός του κάθε σχολείου θα έχει στα χέρια του ένα βιβλίο με το λιμπρέτο, βασικές οδηγίες σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας μαζί με ένα αρχείο ήχου το οποίο θα περιέχει αφενός την ηχογράφηση από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην παράσταση και αφετέρου το «καραόκε» της μουσικής, ούτως ώστε η μαθητική χορωδία και οι πρωταγωνιστές να τραγουδούν με μια εξαιρετική συνοδεία.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

“ΟΝΕΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ”

08-10-2021 19:00Θεατρική Σκηνή “Κάρολος Κουν” (Υψηλάντου 31), Άλιμος
09-10-2021 12:00Θεατρική Σκηνή “Κάρολος Κουν” (Υψηλάντου 31), Άλιμος
10-10-2021 12:00Θεατρική Σκηνή “Κάρολος Κουν” (Υψηλάντου 31), Άλιμος

“ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΘΑ”

25-09-2021 12:00Πολυχώρος Πολιτισμού Δημαρχείου Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51)
26-09-2021 12:00Πολυχώρος Πολιτισμού Δημαρχείου Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51)
26-09-2021 15:00Πολυχώρος Πολιτισμού Δημαρχείου Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51)

“ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ”

08-10-2021 19:00Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
09-10-2021 19:00Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
10-10-2021 12:00Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος στους τρεις Δήμους -Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου & Αλίμου-, οι μουσικές παραστάσεις που θα γίνουν έχουν άμεση σχέση με τα τοπόσημα του κάθε Δήμου. Για τον λόγο αυτό στην Καλλιθέα, μία γειτονιά προσφύγων, παρουσιάζεται μια ρεμπέτικη κομπανία μαζί με Καραγκιόζη. Στο Παλαιό Φάληρο διεξάγεται ένα μικρό φεστιβάλ όπερας. Ενώ στον Άλιμο ακούμε μουσικές που “σημάδεψαν” το αστικό τραγούδι.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

ΡΕΤΡΟΜΑΝΙΑ

26-09-2021 20:00Θεατρική Σκηνή “Κάρολος Κούν” (Υψηλάντου 31), Άλιμος

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

24-09-2021 19:30Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη & Εσπερίδων), Καλλιθέα

ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ

03-10-2021 20:00Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Παλαιό Φάληρο

BOOKLOVER’S POINT

Η σύνδεση του λόγου με τη μουσική, στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Είτε επρόκειτο για επική είτε για λυρική είτε για τραγική ποίηση ο λόγος συνομιλούσε με την μουσική. Κι αυτή καλούνταν να τον αναδείξει, να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ξεχυθούν οι λέξεις από το στόμα του αοιδού, του ποιητή ή του ηθοποιού. Η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν ο μοναδικός πολιτιστικός χώρος που ανέδειξε αυτήν την αγαστή συνεργασία. Όπου άνθισε ο πολιτισμός, στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αραβία αλλά και τον ύστερο Μεσαίωνα στην Ευρώπη, ο Λόγος με την Μουσική πήγαιναν αντάμα φτιάχνοντας ένα μοναδικό κάθε φορά αμάλγαμα.

Ο Λυρικός Νότος προτείνει μια σειρά από αναγνώσεις όπου η Μουσική συνδιαλέγεται ισότιμα με τον Λόγο. Κάθε συγγραφέας προτείνει την μουσική που θεωρεί ότι αντιστοιχεί στο έργο, αποσπάσματα του οποίου θα αναγνώσει.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη δείχνουν το δρόμο σε έναν διάλογο γόνιμο αλλά και ελκυστικό.
Φέτος η παρουσίαση θα γίνει μόνον διαδικτυακά, στον διαδικτυακό τόπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, της Βιβλιοθήκης και των Δήμων. Οι τρεις πρώτοι λογοτέχνες θα είναι οι Ευγένιος Τριβιζάς, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Γιάννης Στίγκας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Ένα παλιό Λεωφορείο γεμάτο μουσικούς και ηθοποιούς – τραγουδιστές εμφανίζεται στις πλατείες των τριών Δήμων μας ξαφνικά. Μέσα από τα σπλάχνα του ξεχύνονται ήρωες του Ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου σε μια παράσταση που δεν θυμίζει τίποτε αλλά τα έχει όλα: Μουσικές και τραγούδια που αγαπήσαμε, που τραγουδήσαμε, μουσικές με τις οποίες ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε. Αυτό είναι το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ. Ένα όχημα που θα μεταφέρει κομμάτια του πολιτισμού σε ανύποπτα μέρη και ανθρώπους. Το θέμα του 2021 θα είναι Μουσικές και Τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου και Θεάτρου, αυτές που καθόρισαν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μετά το 1950.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

“Ο ΘΙΑΣΟΣ VELATOURA ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ”

02-10-2021 19:30Παραλία Πάρκου Φλοίσβου, Δήμος Παλαιού Φαλήρου
03-10-2021 19:30Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου, Πάτμου1, Άλιμος
04-10-2021 19:30Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαργιωτάκη & Εσπερίδων)

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα