Πως μπορείς να φτιάξεις εντυπωσιακά κάστρα στην άμμο

Σίγουρα έχεις δει και εσύ αυτά τα υπέροχα κάστρα στην άμμο και αναρωτιέσαι πως στο καλό το έκαναν όταν εσένα γκρεμίζεται με το παραμικρό.

Το in2life δίνει χρήσιμες συμβουλές για να χτίσεις εντυπωσιακά κάστρα:  

Η άμμος
Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για την άμμο, είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με αυτήν, αν δεν είναι βρεγμένη. Το νερό δημιουργεί «γέφυρες» που ενώνουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να χτίσετε και να δώσετε σχήμα στην άμμο. Σημαντικό επίσης είναι να «συμπιέζετε» τη βρεγμένη άμμο με τα χέρια σας, προκειμένου να αποβάλλετε την περιττή ποσότητα νερού –να μικρύνετε δηλαδή τις «γέφυρες» ανάμεσα στους κόκκους της άμμου– και να την κάνετε όσο πιο εύπλαστη γίνεται.

Το νερό
Επειδή η στεγνή άμμος στη φυσική της κατάσταση είναι τεμπέλικο υλικό, θα χρειαστείτε σίγουρα πολύ νερό για το κάστρο σας. Καλή ιδέα είναι να φτιάξετε ένα «πηγάδι», να σκάψετε δηλαδή στην άμμο μέχρι να βρείτε νερό, κάπου κοντά στο… μελλοντικό σας κάστρο. Θυμηθείτε ότι το νερό πρέπει να στραγγίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλαστικά κουβαδάκια δεν είναι φίλοι σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χτίζετε με τα χέρια, συμπιέζοντας την άμμο όσο προχωράτε προκειμένου να αποβάλλει το περιττό νερό. Σημαντικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας είναι επίσης να ανακατεύετε στο «πηγάδι» που σκάψατε στεγνή άμμο από κάπου παραδίπλα, αντί να παίρνετε «έτοιμη» βρεγμένη άμμο από τον πάτο του πηγαδιού –με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχετε καλύτερο έλεγχο της αναλογίας νερού προς άμμο, και θα μπορείτε να στραγγίζετε ευκολότερα το νερό. 

Η συμπίεση
Το έχουμε ήδη αναφέρει δύο φορές, αλλά αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα στην κατασκευή του κάστρου σας: Αν βιαστείτε και δεν πιέσετε αρκετά την άμμο στα πρώτα στάδια, όταν προσθέσετε δεύτερο, τρίτο και τέταρτο στρώμα από πάνω, τα θεμέλιά σας δεν θα είναι αρκετά στέρεα, και το όλο οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Η ιδανική αναλογία νερού και άμμου είναι ένα προς ένα. Αν θέλετε το κάστρο σας αρκετά μεγάλο, ή αν κουραστείτε να πιέζετε την άμμο που προσθέτετε με τα χέρια, μην διστάσετε να συνεχίσετε με τα πόδια –το βάρος του σώματός σας είναι ό,τι πρέπει για να στραγγίξετε το νερό από την άμμο.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα