Με ποιον τρόπο ωφελεί το παιδί να περνά χρόνο μαζί σου

Σίγουρα γνωρίζεις πως το να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου είναι πολύ ωφέλιμο και ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς. Όμως μπορεί να μη γνωρίζεις ακριβώς τον τρόπο που ωφελείται ένα παιδί με το να περνά χρόνο με τους γονείς του.

Ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ παιδιού και γονιού

Ό,τι δραστηριότητα κι αν κάνετε το σημαντικό είναι πως περνάτε χρόνο μαζί χωρίς τους περισπασμούς από την τεχνολογία, τη δουλειά ή τα μαθήματα. Έτσι, συζητάτε περισσότερο και για ποικίλα θέματα. Μπορεί το παιδί να ήθελε να σου μιλήσει για κάτι, όμως να αποθαρρυνόταν όταν του έλεγες πως έχεις δουλειά ή σε έβλεπε στο τηλέφωνό σου.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Εκτός από τους συναισθηματικούς δεσμούς και την επικοινωνία, τονώνεται και η αυτοπεποίθησή του. Ειδικά αν είναι ένα ντροπαλό παιδί που δύσκολα ξεκινά μόνο του κάποια συζήτηση. Με λίγα λόγια, το να δίνεις την ευκαιρία στο παιδί να σου μιλήσει με λεπτομέρειες για την ημέρα και τη ζωή του, εκείνο νιώθει πως το υπολογίζεις και πως είναι ενεργό μέλος της οικογένειας.

Δίνει ένα πολύ θετικό οικογενειακό πρότυπο

Ξέρεις ήδη πως μιμείται συμπεριφορές και η καθημερινότητα είναι αυτή που διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Με το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του δίνει και ένα θετικό οικογενειακό πρότυπο. Παρατηρεί μία υγιή οικογενειακή καθημερινότητα που τα μέλη της συζητούν, γελούν και περνάνε καλά μαζί. Μπορεί πολλές φορές η καθημερινότητα να σε καταβάλλει και αυτό είναι απόλυτα οκ. Όλοι έχουμε τις ημέρες μας. Όμως, το σημαντικό είναι να απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και να χαίρεσαι όταν κάνετε μαζί πράγματα. Μπορεί να είναι από μία βόλτα, ως τη μαγειρική, ακόμα και ένα επιτραπέζιο ή παζλ.

Θέτει οικογενειακούς κανόνες

Οι κανόνες μέσα στην οικογένεια είναι πολύ σημαντικοί γιατί την κάνουν να δουλεύει ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Αν θέλεις να τονίσεις το πόσο σημαντικό είναι να ακούει τον άλλο χωρίς να διακόπτει, ή να συζητά με επιχειρήματα, το να είστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και να συζητάτε, θα έχει το αποτέλεσμα που θες.

Βελτιώνει την πνευματική και συναισθηματική υγεία

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Public Health, όταν το παιδί περνά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του, βελτιώνεται η ψυχική του υγεία και ενισχύεται η συναισθηματική νοημοσύνη του. Μπορεί όταν πλησιάζει στην εφηβεία τα πάντα να σου φαίνονται πιο δύσκολα, όμως αν τα θεμέλια είναι γερά και υγιή, τότε μπορείτε να τη διαχειριστείτε πολύ καλύτερα και με λιγότερες εντάσεις ως οικογένεια.

 

Photo by Vidal Balielo Jr. from Pexels

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα