Γιατί τα πλούσια παιδιά μισούν τους γονείς τους; - 4moms

Γιατί τα πλούσια παιδιά μισούν τους γονείς τους;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει το “Περισσότερα χρήματα, περισσότερα προβλήματα”;

Τα χρήματα είναι ένας μεγεθυντικός φακός, ειδικά όταν πρόκειται για οικογενειακές εντάσεις. Απλά ρωτήστε τις οικογένειες Pritzkers και Astors (υπερπλούσιοι της Αμερικής).

To βιβλίο The Great White Elephant: Why Rich Kids Hate Their Parents (Ο Μεγάλος Λευκός Ελέφαντας: Γιατί τα πλουσιόπαιδια μισούς τους γονείς τους) του Καναδού Franco Lombardo, πραγματεύεται την οργή μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις εύπορες οικογένειες. Μιλάει για το σκοτεινό παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πόρτες των επαύλεων σε πολλές από τις σημερινές πλούσιες οικογένειες.

Ο συγγραφέας ξεκινά απο την αποτυχία των επιχειρήσεων όταν η εταιρία περνάει στα χέρια των παιδιών των πλούσιων οικογενειών. Και αναρωτιέται, γιατί το 70% των οικογενειακών επιχειρήσεων αποτυγχάνουν να περάσουν με επιτυχία στην επόμενη γενιά; Οι αριθμοί για τη δεύτερη και τρίτη γενιά είναι ακόμη χειρότεροι. Το ερώτημα αυτό γίνεται ιδιαίτερα αινιγματικό γνωρίζοντας ότι οι πλούσιες οικογένειες προσλαμβάνουν πολλούς εκλεπτυσμένους και πολύ δαπανηρούς συμβούλους και δικηγόρους για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν την κληρονομιά τους.

Η απάντηση βρέθηκε όταν μετά απο έρευνα έφτασε στο συμπέρασμα ότι πίσω απο την κακοδιαχείρηση της κληρονομιάς τους βρίσκονται συναισθηματικά ζητήματα και κακές σχέσεις μεταξύ των μελών των πλούσιων οικογενειών.

Η συναισθηματική συνιστώσα δεν εξετάζεται και οι περισσότερες οικογένειες που έχουν χρήματα, έχουν περισσότερο  προβλήματα που μεγεθύνονται.

Τα πλούσια παιδιά μισούν τους γονείς τους για τρεις λόγους.

Πρώτον, οι πλούσιοι γονείς δεν λένε αρκετά τη λέξη «όχι». Ένα παιδί που μεγαλώνει με την αίσθηση ότι μπορεί να έχει ότι θέλει, βγαίνει έξω στον κόσμο και ο κόσμος του λέει «όχι». Και θυμώνουν και αγανακτούν με τους γονείς τους.

Η δεύτερη αιτία είναι ο χρόνος. Οι πλούσιοι γονείς είναι συχνά απόντες και τα παιδιά αισθάνονται εγκαταλελειμμένα. Όταν οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο χρόνο με τα χρήματα, τα παιδιά εξαγριώνονται ακόμα περισσότερο. Το χρήμα είναι το λάθος νόμισμα για να πληρώσουν πίσω τον χαμένο χρόνο. Ο χαμένος χρόνος μπορεί να καλυφθεί μόνο με χρόνο.

Ο τρίτος λόγος είναι η κοινωνία. Οι περισσότεροι εμπαίζουν τα πλούσια παιδιά. Γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία να κρύβουν τον πλούτο τους. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, νιώθουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους, πρέπει να παραμείνει κρυφό και κατηγορούν τους γονείς τους.

Το δικό μου συμπέρασμα απο τα παραπάνω είναι ότι το μόνο που χρειάζονται όλα τα παιδιά του κόσμου να ασχολούμαστε μαζί τους και να τα αγαπάμε.

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία….

Image Credits: Miles Aldridge

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινάhttps://www.4moms.gr
Προσπαθώ πάντα να κάνω τους ανθρώπους να γελούν και δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα