Οι όμορφες παρέες είναι το καλύτερο φάρμακο

Μια καλοκαιρινή φωτογραφία του φίλου μου Γιάννη με το παρακάτω σχόλιο, κατέγραψε πολλές από τις σκέψεις που στροβιλίζουν στο μυαλό μου για την ψυχολογία των παιδιών μας αυτή την πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε.

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Η πανδημία μας έχει στιγματίσει όλους. Ήρθαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές για να μαυρίσουν ακόμα περισσότερο την ψυχούλα τους. Έχουν μεγάλη ανάγκη για όμορφες στιγμές.

Ας ελπίσουμε να καταφέρουμε να τους προσφέρουμε λίγες από τις υπέροχες εικόνες και παραστάσεις που είχαμε από τα παιδικά μας χρόνια! Οι όμορφες παρέες είναι το καλύτερο φάρμακο!

Από την έναρξη της πανδημίας οι ερευνητές μελετούν τα νέα παιδιά και διαπιστώνουν σημαντικές επιπτώσεις στον ψυχισμό, στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και στην ομαλή κοινωνικοποίηση τους.

Όλοι οι γονείς τους τελευταίους 18 μήνες παρατηρήσαμε αλλαγές στην συμπεριφορά που μας ανησύχησαν πολύ: διαταραχές ύπνου, αίσθημα μοναξιάς, θλίψη, άγχος, φόβοι, διατάραξη της διατροφής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Η κοινωνική ανάπτυξη και η πολύ σημαντική συναισθηματική των παιδιών μας παρέμεινε στάσιμη ή και οπισθοδρόμησε.

Αν και εγώ είμαι με τους ψυχολόγους που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μιλάμε για χαμένο χρόνο, αλλά για ιστορική εμπειρία, και οφείλουμε να επαινούμε τα παιδιά μας για την αντοχή και την υπομονή τους.

Ειδικά εμείς που έχουμε παιδιά στην εφηβεία, την ηλικία κατά την οποία εκείνα προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους και να αφιερώσουν χρόνο στις σχέσεις τους με τους φίλους τους, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και υιοθετήσουμε μια ψύχραιμη στάση.

Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν λόγω της πανδημίας και το πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές, την περίοδο των διακοπών που όλοι θέλουμε να ξεκουραστούμε και πάνω από όλα να περάσουμε καλά, εμφανίζεται το συναίσθημα της ενοχής. Φέτος το καλοκαίρι βρέθηκα σε παρέες που υπήρχαν γονείς που πραγματικά οτιδήποτε τους προκαλούσε χαρά, τους γέμιζε παράλληλα με τύψεις. Και αυτό άθελα τους το μετέφεραν και στα παιδιά που εκείνα προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει αφού το συναίσθημα της ενοχής ευτυχώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στα νεανικά χρόνια.

Αλλά αυτό το post είναι μια ευγενική υπενθύμιση προς όλους εμάς τους γονείς

Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να χαρούν αυτές τις όμορφες στιγμές που δημιουργούν οι μοναδικές καλοκαιρινές παρέες. Χαρές μικρές με μεγάλο συναισθηματικό όφελος.

Να ζήσουν όλες εκείνες τις στιγμές που θα τους δημιουργήσουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που θα τα κάνουν να μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημέρα του γυρισμού στις καλοκαιρινές διακοπές. Με τις όμορφες στιγμές αγκαλιά, να δώσουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά ανταλλάσσοντας μηνύματα, ευχές και υποσχέσεις.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινάhttps://www.4moms.gr
Προσπαθώ πάντα να κάνω τους ανθρώπους να γελούν και δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα