Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Εχθές το βράδυ κουβεντιάζαμε με φίλους για το πως τα σημερινά παιδιά τα έχουν όλα, για το πόσο απαιτητικά είναι. Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και τις επιρροές που έχει στο κάθε παιδί. Με έναυσμα αυτή τη συζήτηση θυμήθηκα αυτόν τον τρομερό Γάλλο παιδίατρο, τον Άλντο Ναουρί. 

Στο βιβλίο του “Εκπαιδεύοντας τα Παιδιά” μιλάει για τα όρια της παιδικής παντοδυναμίας. Αυτής που επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς. Οι μαμάδες και μπαμπάδες του δυτικού κόσμου που με οδηγό τις δικές μας φοβίες, βιώματα, τις ενοχές μας και πολλές φορές τα “κομπλεξ” που κουβαλάμε, σκεφτόμαστε πως η όποια άρνηση μας ενδεχομένως να τραυματίσει το παιδί, να το κάνει να αισθανθεί άσχημα. Εμείς οι γονείς που έχουμε γίνει υπερβολικά φιλελευθεροι και δοτικοί.

Σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό Le Point αναλύει τα δύο γεγονότα στη δεκαετία του 1970 που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας και το ρόλο των παιδιών.

Πρώτα απ’ όλα η αντισύλληψη. Το παιδί έγινε “προϊόν” επιλογής και όχι τύχης. Τοποθετήθηκε στην κορυφή του οικογενειακού οικοδομήματος.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό, κατά το Ναουρί, η μετάβαση από την κοινωνία των στερήσεων στην κοινωνία της αφθονίας. Το “δεν μπορείς να τα έχεις όλα” έγινε “όλα δικά σου”, “όλα για σένα”. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν πως έχουν δικαίωμα να τα έχουν όλα. Δε βιώνουν τη ματαίωση και αυτό επηρρεάζει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους.

Για αυτό και ο Ναουρί μας προτρέπει, μεταξύ άλλων, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με το: “Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά μπορείς να παλέψεις για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα”.

Αντί να λέμε συνεχώς “ναι” να αρχίσουμε να λέμε και “όχι”. Γιατί ίσως, τελικώς, τα όχι να είναι αυτά που διαμορφώνουν χαρακτήρες.

 

 
Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσσηhttps://www.4moms.gr
Επικοινωνούμε όταν μοιραζόμαστε ιστορίες, εμπειρίες και απόψεις.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα