Η μάνα του θύτη, η μάνα του θύματος, ο ανδρισμός και τα στερεότυπα

Η μάνα του θύτη είναι εξίσου τραγική φιγούρα με τη μάνα του θύματος. Εγκλήματα πάθους, εγκλήματα μίσους, δολοφονημένες γυναίκες από χέρι ανδρός. Και τι μένει; Δύο γυναίκες εξίσου μαυροφορεμένες. Η μια για το παιδί που έθαψε, η άλλη για το παιδί που έχασε και ίσως για το παιδί που δεν ήξερε.

Αυτές είναι οι άτακτες σκέψεις μου τον τελευταίο καιρό. Για τη μάνα της Κάρολαϊν και της Γαρυφαλλιάς αλλά και τις μανάδες των ανδρών που τις σκότωσαν. Μπορεί να ήξεραν; Μπορεί να είχαν καταλάβει; Μπορεί να έφταιξαν; Δεν έχει πολλή σημασία τώρα πια.

Τι έχει σημασία; Πως ηθελημένα ή άθελα μας αναπαράγουμε συνεχώς στερεότυπα. Τα μάτσο αγόρια, τα κορίτσια που δεν βάζουν όρια, τα θυμωμένα αγόρια, τα “άγρια” κορίτσια, τα αγόρια που δεν είναι αρκετά αγόρια, τα κορίτσια που είναι περισσότερο απ’ όσο πρέπει θηλυκά. Τη μάνα που ήξερε, τη μάνα που έφταιγε, τη μάνα που δεν ήξερε, τη μάνα που δεν είχε καταλάβει. Ταμπέλες παντού. Το κάνουμε όλοι και συνεχώς.

Δεν είσαι αρκετά άντρας…. μα δεν κάνουν έτσι τα κορίτσια… δειξτους τι σημαίνει άντρας… μην κλαις σαν κορίτσι…πολέμησε σαν αγόρι.

Βάζουμε ταμπέλες και χαρακτηρίζουμε συμπεριφορές. Η πραγματικότητα είναι πιο απλή απ’ ότι φανταζόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι σεβασμός. Για τον άλλον. Για τις ανάγκες του, την προσωπικότητα του, την παραξενιά του, τη διάθεση του, τα θέλω του, τα βιώματα του.

Τολμώ να πω πως με ξένισε η ατάκα της χαροκαμμένης μάνας της Γαρυφαλλιάς: “Μάθετε στα αγόρια σας, σας παρακαλώ, να φέρονται με ανδρισμό».

Τι σημαίνει ανδρισμός; Πως μεταφράζεται; Πως γίνεται βίωμα; “Γκώσαμε” με τον ανδρισμό.

Υπάρχουν και στιγμές που σκέφτομαι την άλλη μάνα. Αυτήν του θύτη. Σιωπή. Εκείνη δεν μπορεί ούτε τον πόνο της να μοιραστεί.

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσσηhttps://www.4moms.gr
Επικοινωνούμε όταν μοιραζόμαστε ιστορίες, εμπειρίες και απόψεις.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα