Τα βασικά στοιχεία της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να γνωρίζετε

Της Μίνα Κοκορέλη

Οι άνθρωποι εξαρτώνται συνεχώς από την ηλεκτρική ενέργεια και όταν η τροφοδοσία σας σβήνει εξαιτίας μιας καταιγίδας ή έχει παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμά σας, η κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός ηλεκτρικού συστήματος μπορεί να σας βοηθήσει στο να δώσετε λύση σε μερικά από τα προβλήματά σας, χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία τεχνικού. Πρέπει να θυμάστε πως το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί βασική ανάγκη για την επιβίωσή μας εντός της οικίας μας και θα πρέπει να κατέχουμε τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις σχετικά με τη χρήση αλλά και τη διατήρηση των διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών σας και της ηλεκτρικής εγκατάστασής σας. Πριν αναζητήσετε λοιπόν ηλεκτρικό ρεύμα με χαμηλή χρέωση, καλό θα ήταν να γνωρίσετε όλα τα βασικά στοιχεία που παρατηρούνται σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση εντός της οικίας σας, ώστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε όλες τις αλλαγές που χρειάζεστε για οικονομικότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ηλεκτρική σύνδεση και ηλεκτρικός μετρητής

Ο ηλεκτρισμός του σπιτιού σας ξεκινά με την υπηρεσία παροχής ρεύματος και τον ηλεκτρικός σας μετρητή. Τα καλώδια εξυπηρέτησης της εταιρείας κοινής ωφέλειας εκτείνονται στο σπίτι σας και συνδέονται με τη βάση μετρητή σας. Ο μετρητής μετρά την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί το σπίτι σας και αποτελεί τη βάση για τις χρεώσεις του λογαριασμού σας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ο μετρητής είναι εκείνος που επηρεάζει το ύψος των ηλεκτρικών σας λογαριασμών. Φθηνότερο ρεύμα, ισοδυναμεί με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο μετρητή σας. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως ο μετρητής λειτουργεί μόνο όταν χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σας.

Ηλεκτρικός πίνακας

Αφού περάσει από τον ηλεκτρικό μετρητή σας, η ηλεκτρική σύνδεση θα τροφοδοτηθεί στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού σας, μέσω δύο καλωδίων παρέχοντας την απαραίτητη ισχύ για τη λειτουργία του. Το ρεύμα τροφοδοτείται σε ολόκληρο το οικιακό σύστημα και ολοκληρώνει το ηλεκτρικό κύκλωμα, μέσω ενός τρίτου, ουδέτερου καλωδίου που συνδέεται με μια ουδέτερη μπάρα διαύλου εντός του πίνακα.

Οι ηλεκτρικές συσκευές

Οι συσκευές είναι όλα τα πράγματα στο σπίτι που συνδέονται με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως διακόπτες, πρίζες, φωτιστικά και οι υπόλοιπες συσκευές. Οι συσκευές συνδέονται στα μεμονωμένα κυκλώματα διακλάδωσης που ξεκινούν από τους διακόπτες στον κύριο ηλεκτρικό πίνακα.

Ένα ενιαίο ηλεκτρικό κύκλωμα μπορεί να περιέχει πολλούς διακόπτες, δοχεία, φωτιστικά και άλλες συσκευές ή μπορεί να εξυπηρετεί μόνο μία μόνο συσκευή ή υποδοχή. Το τελευταίο ονομάζεται ειδικό κύκλωμα. Αυτά χρησιμοποιούνται για συσκευές κρίσιμης χρήσης, όπως ψυγεία, φούρνοι και θερμοσίφωνες. Άλλες συσκευές, όπως πλυντήρια πιάτων και φούρνοι μικροκυμάτων, συνήθως βρίσκονται και σε ειδικά κυκλώματα, έτσι ώστε να μπορούν να απενεργοποιηθούν στον πίνακα σέρβις χωρίς να διακόψουν την υπηρεσία σε άλλες συσκευές. Αυτό μειώνει επίσης τη συχνότητα υπερφόρτωσης κυκλωμάτων.

Οι διακόπτες

Οι διακόπτες είναι οι συσκευές που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα και τους ανεμιστήρες στο σπίτι σας. Έρχονται σε πολλά διαφορετικά στυλ και χρώματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του σχεδιασμού σας. Υπάρχουν μονοπολικοί, διπολικοί, διακόπτες επιλογής ομάδων και διακόπτες dimmer. Όταν απενεργοποιείτε έναν διακόπτη, “ανοίγει” το κύκλωμα, που σημαίνει ότι η τροφοδοσία του κυκλώματος έχει αποκοπεί. Όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, το κύκλωμα είναι “κλειστό” και η ισχύς ρέει πέρα από το διακόπτη στο φως ή σε κάποια άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο κύκλωμα.

Ηλεκτρικές πρίζες

Οι ηλεκτρικές πρίζες παρέχουν τροφοδοσία στις ηλεκτρικές συσκευές. Οι τηλεοράσεις, τα φώτα, οι υπολογιστές, οι καταψύκτες, οι ηλεκτρικές σκούπες και οι φρυγανιέρες είναι όλα καλά παραδείγματα συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε μια πρίζα. Οι τυπικές πρίζες που παρατηρούνται σε ένα σπίτι είναι είτε 15-amp είτε 20-amp.

 

 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα