Πείνα ή λιγούρα; Πως θα τα ξεχωρίσεις όταν είσαι όλη μέρα στο σπίτι; - 4moms

Πείνα ή λιγούρα; Πως θα τα ξεχωρίσεις όταν είσαι όλη μέρα στο σπίτι;

Αυτό το διάστημα , όπου οι περιστάσεις το απαιτούν και Μένουμε Σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να εμπλουτίσουμε τον χρόνο μας με ευχάριστες δραστηριότητες με τους αγαπημένους μας και παράλληλα να επαναπροσδιορίσουμε τη “σχέση” μας με το φαγητό και γενικότερα τις διατροφικές μας συνήθειες.

Και επειδή οι περισσότερες ώρες χαλάρωσης στο σπίτι , μπορεί να οδηγήσουν σε “ λανθασμένη” αίσθηση πείνας, μάθε να ξεχωρίζεις πότε στα αλήθεια πεινάς και πότε απλώς θέλεις να τσιμπολογήσεις.

Εάν η πείνα σου εμφανίζεται ξαφνικά ή πολύ σύντομα με το προηγούμενο γεύμα σου ή μετά από μία διαφήμιση ή συνταγή στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση… τότε δεν είναι πραγματική πείνα. Απλώς, έχεις επηρεαστεί από κάτι που είδες ή σκέφτηκες ή αναζητάς μια επιπλέον ασχολία.

Εάν νιώθεις πως δεν χορταίνεις , ακόμη και μετά από επαρκή ποσότητα, τότε μάλλον κάτι σε ανησυχεί ή σε προβληματίζει ή υπάρχει μια σχετική υπερένταση. Σε συνθήκες πραγματικής πείνας, ξεκινώντας να τρως και έπειτα από λίγη ώρα ξεκινάς να νιώθεις κορεσμό και ικανοποίηση.

Εάν αισθάνεσαι πείνα αλλά με τάση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων και κυρίως γλυκών, τότε ίσως είσαι κουρασμένος-η ή στρεσαρισμένος-η. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα το οποίο θα καλύψει τον οργανισμό σου και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Αντίθετα, μία απότομη κατανάλωση γλυκών ή λιπαρών τροφών χωρίς μέτρο σε μια συγκεκριμένη στιγμή, θα σε κάνει πολύ εύκολα να νιώσεις νευρικός-η, νωχελικό-η  και σίγουρα δυσφορία.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται κυρίως με συναισθήματα , που συχνά ψάχνουν να βρουν “παρηγοριά”  στο φαγητό. Ακριβώς αυτή η “συναισθηματική πείνα” σε κάνει πολλές φορές να αναζητάς φαγητό χωρίς έλεγχο και συνήθως πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Εάν, μάθεις να ξεχωρίζεις πότε πραγματικά πεινάς και πότε απλώς η συναισθηματική σου κατάσταση σου “παίζει” παιχνίδια, τότε σίγουρα θα βρεις σταδιακά και τρόπους να διαχειρίζεσαι αυτή την κατάσταση όλο και καλύτερα.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Ως επαγγελματίας διατροφολόγος προσπαθώ στην καθημερινότητά μου να εφαρμόζω τις αρχές που διέπουν την μεταβολική ισορροπία και να παρακολουθώ τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα