Ιστορίες γυναικών: Σοφία Νικολάου, η δικηγόρος που θέλει να κάνει τη διαφορά

Σοφία! -με θαυμαστικό- Νικολάου: Νέα-Τολμηρή-Δυναμική. Έτσι συστήνεται η γνωστή δικηγόρος της Αθήνας Σοφία Νικολάου που πλέον είναι και με τη «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη υποψήφια βουλευτής για την Α’ Αθήνας, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τη συναντήσαμε σε μια συγκέντρωσή της στην περιοχή του Αγίου Παύλου και μας έκανε εντύπωση ότι καλούσε τους πολίτες που την τίμησαν με την παρουσία τους να της μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί της τις αγωνίες τους. «Επιτέλους και μια πολιτικός που ακούει» σκεφτήκαμε και τη ρωτήσαμε. «Ο κόσμος έχει προβλήματα που θέλουν λύσεις. Θέλουν πολιτικούς να τους ακούν, να τους καταλαβαίνουν και όχι πολιτικούς  στη γυάλα, μακριά από την καθημερινότητά τους. Εγώ έχω δεσμευτεί ότι θα είμαι στις γειτονιές σχεδόν κάθε μέρα τόσο μέχρι τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά. Για να είμαι σίγουρη ότι οι πολιτικές για τις οποίες δεσμευτήκαμε, υλοποιούνται και βοηθούν», μας λέει.

Η Σοφία Νικολάου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση νέου πολιτικού. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Αυτοδημιούργητη, που έχει δουλέψει από μικρή ηλικία και εξακολουθεί να δουλεύει σκληρά. Στα 17 της χρόνια ήρθε από την Εύβοια στην Αθήνα, ξεκίνησε τις σπουδές της στη Νομική, έγινε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και από το 2004 έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο. Αν και μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για τις βουλευτικές εκλογές, η ίδια έχει λιώσει τα παπούτσια της εδώ και δύο χρόνια στις γειτονιές της Αθήνας την οποία λατρεύει και έχει κάνει «πόλη» της. «Είμαι ένας ενεργός πολίτης, που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Το πόσο αγαπάω την πόλη μου το αποδεικνύω καθημερινά. Βρίσκομαι σε κάθε γειτονιά, δίπλα στους συμπολίτες μου που αγωνιούν για το αύριο, δίπλα στον επιχειρηματία που παλεύει να σώσει την επιχείρησή του, δίπλα στον οικογενειάρχη που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών του, δίπλα στη μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της, δίπλα στον συνταξιούχο που αισθάνεται αδικημένος και εξαθλιωμένος» τονίζει. Η 40χρονη δικηγόρος οραματίζεται ένα μέλλον διαφορετικό και πολύ καλύτερο για τη χώρα, για τους πολίτες, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα είστε υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Πώς αισθανθήκατε;

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μου εμπιστευτεί μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Αθήνας με γεμίζει με αίσθημα χαράς, ευθύνης αλλά, κυρίως, χρέους. Χρέους απέναντι στους πολίτες της Αθήνας για να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. 

Πώς βλέπετε την ελληνική πραγματικότητα;

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και όλοι μαζί οφείλουμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, αλλά, κυρίως, για τα παιδιά μας. Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός που πρέπει να σταματήσουμε τα λόγια. Είναι η ώρα να αρχίσουν οι πράξεις. Δεν πρόκειται να διορθώσουμε τις παθογένειες, αν δεν αποφασίσουμε όλοι μαζί να συμμετάσχουμε ενεργά για ένα καλύτερο μέλλον.

Αλήθεια, πώς μια νέα γυναίκα ασχολείται με τον χώρο της πολιτικής;

Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ. Όπως οι περισσότεροι, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, έχω βιώσει και συνεχίζω να βιώνω γύρω μου την αδικία. Το βίωμα αυτό με ωθεί καθημερινά να ενεργοποιούμαι κοινωνικά και πολιτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ από πολύ νωρίς με τα κοινά, ώστε να συμβάλω κι εγώ στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο «δίκαιο» αύριο για όλους. Επιπλέον, πιστεύω ότι μέσα από την πολιτική μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι για τη χώρα μας που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει περάσει τα πάνδεινα. Θεωρώ, ωστόσο, πως για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική ζωή. Θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτήν άνθρωποι που είναι νέοι, έχουν ένσημα, προέρχονται από την κοινωνία και είναι επαγγελματίες. Δεν χρειαζόμαστε επαγγελματίες πολιτικούς, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και «κουβαλούν» όλο το κακό παρελθόν.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα;

Δικό μου όραμα είναι να δω και πάλι μια ισχυρή Ελλάδα. Είναι η ώρα για μια νέα, δυναμική πορεία, για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με ασφάλεια, ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους. Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα κρατά εδώ τους νέους και θα τους δίνει ευκαιρίες. Μια Ελλάδα που θα έχει δυνατή φωνή στην εξωτερική της πολιτική. Αυτή τη στιγμή δίνουμε την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας και δεν μας αξίζει αυτό.

Δικηγορία ή πολιτική;

Η δικηγορία είναι πάθος και έρωτας για μένα. Αν πούμε ότι υπάρχει «συνταγή επιτυχίας» θα έλεγα ότι αυτή είναι η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσω με τους πελάτες μου. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η ανάγκη να τους κάνω να νιώσουν πως το κάθε τους πρόβλημα με απασχολεί πραγματικά και δεν είναι απλώς δουλειά. Δεν κοιμάσαι μέχρι ο άλλος να είναι καλά. Από την άλλη το ίδιο αισθάνομαι και για την πολιτική. Θέλω να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου που αγωνιούν για το αύριο, δίπλα στον επιχειρηματία που παλεύει να σώσει την επιχείρησή του, δίπλα στον οικογενειάρχη που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών του, δίπλα στη μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της, δίπλα στον συνταξιούχο που αισθάνεται αδικημένος και εξαθλιωμένος.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ακούσαμε να σας «εξομολογούνται» οι κάτοικοι στις γειτονιές είναι το θέμα της ασφάλειας. Εσείς πόσο ψηλά στην ατζέντα σας έχετε το συγκεκριμένο θέμα;

Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε ανασφάλεια. Η ασφάλεια των πολιτών είναι ίσως η σημαντικότερη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας, κάτι που σήμερα, δυστυχώς δεν συμβαίνει. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο Παρασκευόπουλου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία που δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Προτείνουμε, επίσης, την επαναφορά του προηγούμενου αυστηρότερου καθεστώτος για τις άδειες κρατούμενων βαρυποινιτών-τρομοκρατών. Σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Να επανεργοποιήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και να ενδυναμώσουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και τις ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Μέσα στον σχεδιασμό μας είναι και η ενίσχυση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, για να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και να καταπολεμήσουμε όλες τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας. Δεν πιστεύουμε σε κανένα άβατο, όπως αυτά των Εξαρχείων και του Μενιδίου. Όλες οι γειτονιές θα έχουν τον αστυνομικό τους και το Αστυνομικό Τμήμα τους.

Σε κάθε ευκαιρία θίγετε το δημογραφικό. Βλέπουμε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση της οικογένειας. Τι πολιτικές προτείνετε;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το 2011 -και για πρώτη φορά μεταπολεμικά- ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Σήμερα η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ, μόλις 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι, έναντι 1,60 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και 2,1 που πρέπει να είναι οι γεννήσεις για να μην μειώνεται ο πληθυσμός. Έτσι λοιπόν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε νέο παιδί, το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας. Το κόστος αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά τα 150 εκ. τον χρόνο, είναι δηλαδή το 1/4 από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μοίρασε η Κυβέρνηση πέρυσι τα Χριστούγεννα. Επίσης, προτείνουμε το αφορολόγητο να αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θέλουμε επιπλέον, παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα. Και κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν θα βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό θα μπορεί να λαμβάνει ένα κουπόνι ύψους 180 ευρώ για 10 μήνες τον χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη τον σταθμό που προτιμά.  Μέσα στα μέτρα που σκοπεύουμε να πάρουμε είναι και η επαναφορά των ποσών που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Πάμε λίγο στο λεγόμενο brain drain– τη «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Πώς θα μπορούσε να μειωθεί το κύμα των νέων που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα για να βρουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον;

Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει να κρατήσουμε τους νέους εδώ. Αλλά θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, να αλλάξει η Παιδεία, να δημιουργήσουμε μη κρατικά πανεπιστήμια που η κυβέρνηση δεν βρήκε την τόλμη να το υλοποιήσει με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι οι νέοι δεν φεύγουν από την Ελλάδα για να πάνε σε καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο, αρκεί να μην μείνουν εδώ. Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά πως υπάρχει μέλλον στη χώρα τους και ακόμη και αν φύγουν για να σπουδάσουν να είναι συνειδητή επιλογή να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους.

Παντρευτήκατε σχετικά πρόσφατα. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο της οικογένειας;

Παλιά έλεγα ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Αλλά αφότου γνώρισα τον Κωνσταντίνο (Δαυλό- ο σύζυγός της) θέλω να κάνω μαζί του ένα παιδί. Δεν τίθεται θέμα προτεραιοτήτων, καθώς πιστεύω ότι η γυναίκα από τη φύση της μπορεί να τα καταφέρει και να τα συνδυάσει όλα: να κρατά οικογένεια, να δουλεύει και να έχει και τις προσωπικές της δραστηριότητες. 

 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα