Γονείς, μην το παίρνετε προσωπικά!

Τα παιδιά μερικές φορές μπορούν να είναι σκληρά. Μπορεί να πουν πράγματα που πονάνε, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν τι κάνουν. Συνήθως δεν εννοούν αυτά που λενε, ή αν φαίνεται ότι τα εννοούν εκείνη τη στιγμή, κάποια άλλη μέρα έχουν αλλάξει διάθεση και γνώμη.

Η συμπεριφορά των παιδιών είναι πολύ πιο ευμετάβλητη από ότι σε έναν ενήλικα. Ένα παιδί μπορεί να έχει εμπάθεια -στο κάτω-κάτω είναι άνθρωπος- αλλά όχι στο βαθμό που έχουμε εμείς. Μπορεί να καταλαβαίνει συναισθήματα, αλλά δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος των λέξεων και των πράξεων, μήτε να μπει στη θέση μας.

Το Βιολογικό Υπόβαθρο

Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, κάθε τόσο, δείχνουν προτίμηση στον έναν ή στον άλλο γονέα. Το κάνουν αυτό συνήθως όταν και οι δύο είναι παρόντες. Αρκετοί γονείς αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν κάνει κάτι και για αυτό συμβαίνει αυτό, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν κάνει τίποτα.

Όταν είμαστε γονείς πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά είναι άνθρωποι και ως εκ τούτου υποφέρουν από την ίδια ανθρώπινη φύση με μας.

Ο εγκέφαλος των παιδιών στην ηλικία μεταξύ 1-3 ετών και αργότερα στην εφηβεία, αναπτύσσεται με υπερδιπλάσια ταχύτητα από ότι σε όλες τις άλλες περιόδους της ζωής μας. Οι ορμόνες είναι πολλαπλάσιες και καθημερινά στον εγκέφαλο δημιουργούνται χιλιάδες νέοι νευρώνες.

Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη ένταση και συναισθηματική φόρτιση… το παιδί δεν μπορεί να το αναγνωρίσει και να το διαχειριστεί και ως εκ τούτου, εναποτίθεται σε μας -τους γονείς- να κατανοήσουμε την κατάσταση και να μην παίρνουμε προσωπικά αυτές τις καταστάσεις.

 

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Certified Master Life & Executive Coach
Πιστοποιημένος σύμβουλος Coach
Coaching για γονείς και παιδιά
+30 6976678085
Photo by Ali Karimiboroujeni from Unsplash
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Πιστοποιημένος Master Life & Executive Coach, ιδρυτής της Nasos T. | Coaching & Training και εμπνευστής της τεχνολογίας NTM Coaching Framework. Πιστεύει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία και ότι η γυναίκα αξίζει περισσότερη προσοχή, αναγνώριση και θαυμασμό από την κοινωνία μας.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα