Γιατί πρέπει να αφήνεις τον έφηβο να φορά ό,τι θέλει

Ένα μεγάλο μέρος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση είναι και η εφηβεία. Ναι, ξέρω, μόλις μπει στα 13 δεν το ενδιαφέρει τίποτα, αρνείται να συμμετάσχει σε δουλειές του σπιτιού ή οικογενειακές δραστηριότητες και πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όμως, η εφηβεία «πιάνει» και το ντύσιμό του.

Ήδη από το δημοτικό και το γυμνάσιο το παιδί αναπτύσσει το προσωπικό του στυλ και η περίοδος της εφηβείας είναι μία εποχή ΄πειραματισμού΄. Όταν συζητάς μαζί του γι΄αυτό, να θυμάσαι πως το ντύσιμο είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση που αφορά το γούστο του ατόμου και μόνο. Επιπλέον, μπορείς και εσύ με τη σειρά σου να μεταδώσεις τη γνώση σου σχετικά με τα layers, πώς να συνδυάζει την άνεση με το στυλ και να κάνεις πιο εύκολο το προσωπικό του ταξίδι προς το δικό του στυλ.

Τα ρούχα δεν είναι μόνο για εμφάνιση

Τα ρούχα συμβολίζουν πολλά περισσότερα από την απλή εικόνα. Αρχικά, η εφηβεία είναι η περίοδος που θα ξεκινήσει να κάνει τις δικές του αγορές με το χαρτζιλίκι του, οπότε αφορά και το συναίσθημα της ανεξαρτησίας. Μπορεί να απορρίπτει αυτά που διαλέγεις εσύ, όμως αν συζητήσεις μαζί του για τις επιλογές σας μπορείς να το βοηθήσεις σημαντικά.

Επιπλέον, τα ρούχα μας είναι μέρος της προσωπικότητάς μας, άρα είναι λογικό να θέλει να επιλέγει τι θα φορέσει και να νιώθει άνετα με αυτά. Σε αυτό το στάδιο, ο δικός σου χειρισμός μπορεί να καθορίσει πολλά για την εξέλιξη της σχέσης σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Πάρε τα trends με το μέρος σου

Τα trends έχουν τη «δύναμη» να ανοίξουν πολλές πόρτες για τους εφήβους. Ξεκίνησαν ήδη να κυκλοφορούν σειρές gender neutral (ουδέτερου φύλου) που βάζουν την άνεση πάνω απ’ όλα. Επιπλέον, μπορεί να του αρέσουν τα σχέδια από κάποια πιο ακριβά brands που σίγουρα θα του διδάξουν κάποια πράγματα για την αποταμίευση και την αξία των χρημάτων.

Επιπλέον, χρησιμοποίησε τα trends για να του δώσεις κάποια μαθήματα ζωής όπως τα thrifting (μεταχειρισμένα ρούχα) και τις επιπτώσεις της fast fashion βιομηχανίας στον πλανήτη αλλά και στις ανθρώπινες ζωές. Ειδικά αν ενδιαφέρεται πολύ για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, το να μάθει για τη διαδικασία παρασκευής ρούχων από μεγάλους κολοσσούς, σίγουρα θα το βοηθήσει να αποκτήσει πιο ισχυρή άποψη και θέση.

Εν κατακλείδι

Για τους εφήβους ο τρόπος που ντύνονται είναι παραπάνω από απλά ρούχα. Είναι ο τρόπος να εκφραστούν, να δηλώσουν τις απόψεις τους και τα γούστα τους αλλά και να πειραματιστούν με το στυλ τους. Οι περισσότεροι έφηβοι περνάνε διάφορες φάσεις με το ντύσιμό τους και όσο λιγότερο είσαι απέναντί τους σε αυτό το θέμα, τόσο μειώνεις τις πιθανότητες η κάθε φάση να επιμηκυνθεί. Θυμήσου πως ήσουν και εσύ στην εφηβεία, τα διαφορετικά στυλ που δοκίμαζες και τα καλλυντικά που έβαζες με λάθος τρόπο. Άφησέ το να εξερευνήσει την προσωπικότητά του και να βρει το δικό του, προσωπικό γούστο.

 

Photo by Farrinni from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα