Ένας 22χρονος ποδοσφαιριστής διδάσκει καλοσύνη και γενναιοδωρία - 4moms

Ένας 22χρονος ποδοσφαιριστής διδάσκει καλοσύνη και γενναιοδωρία

Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ποτέ στην ζωή μου τον εικονιζόμενο ποδοσφαιριστή Marcus Rashford. Πριν απο λίγες ημέρες αυτό το εξώφυλλο έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα και απο περιέργεια έψαξα να βρώ ποιός είναι ο αθλητής που σήμερα θεωρείται μια από τις 100 προσωπικοτητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο αυτή την στιγμή. Στην σελίδα του περιοδικού TIME, ο εφτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητης της Formula-1  Lewis Hamilton γράφει:

Το 2020, ο Marcus Rashford εκμεταλλεύτηκε τα πολλά ταλέντα του πέρα αυτά που παρουσιάζει στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, όπου είναι πρωταγωνιστής της Manchester United και της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, για να ανταποκριθεί σε μια εθνική κρίση, την παιδική πείνα. «Ξέρω πώς είναι να πεινάς», έγραψε τον περασμένο Ιούνιο ως μέρος μιας εκστρατείας που κατάφερε να ωθήσει την κυβέρνηση να προσφέρει γεύματα σε μαθητές που έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία, και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και την επιρροή του για να δημιουργήσει μια θετική αλλαγή, ο Marcus ενέπνευσε και αμέτρητους άλλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την αποστολή και να εδραιώσει το πρόσωπο του ως πρότυπο. Σε ένα χρόνο που μας έδειξε τη δύναμη της συνεργασίας για έναν κοινό στόχο, έκεινος έγινε η δύναμη ευαισθητοποίησης για να ενώσει τους ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα πεινάει. Η αποφασιστικότητα, η ανθεκτικότητα και η επιμονή του ήταν πραγματικά εμπνευσμένη. Ανυπομονώ να δω πώς θα συνεχίσει αυτό το σημαντικό έργο.

Ο Μάρκους Ράσφορντ (Marcus Rashford) είναι Άγγλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Έχει γεννηθεί στις 31 Οκτωβρίου 1997. Αυτή την στιγμή είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του πλανήτη!

Αλλά δεν είναι η ποδοσφαιρική του αξία που τον κάνει ξεχωριστό.

Είναι η ανθρωπιά, η καλοσύνη και ο αλτρουισμός που όπως αναφέρει ο αγγλικός τύπος είναι χαρακτηριστικά που έχει κληρονομήσει από την μαμά του. Μεγάλωσε έχοντας την ανάγκη της κοινωνικής πρόνοιας και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, λαμβάνοντας τα δωρεάν γεύματα με κουπόνια-vouchers που παρέχονται απο την κυβέρνηση στους μαθητές. Δεν ξέχασε ποτέ το παρελθόν του, και όταν λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε να διακοπεί η παροχή των κουπόνιών δωρεάν γευμάτων για τα παιδιά ξεκίνησε μια εκστρατεία μέσω της οποίας συγκέντρωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια λίρες, για τη δωρεά 400.000 γευμάτων!

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian έγραψε ότι ο Marcus Rashford δείχνει στους αποτυχημένους πολιτικούς πως να κάνουν την δουλειά τους. Και συνεχίζει πως οι άνθρωποι ρωτούν συνήθως πόσες νοσοκόμες θα μπορούσατε να ανταλλάξετε με έναν ποδοσφαιριστή, αλλά ένας Rashford αξίζει όσο εκατό υπουργοί.

Ο Ράσφορντ δεν ξεχνάει πως μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Ουάιδεντσεϊβ, και θεωρεί καθήκον του να ακουστεί η φωνή του. Εξομολογήθηκε ότι θα ήταν άδικος με τον εαυτό του, την οικογένεια και την κοινότητα του αν δεν έκανε τα πάντα για να ζητήσει και να προσφέρει βοήθεια.

Δυστυχώς η κατάσταση στην Αγγλία το 2020 είναι πολύ άσχημη. Το 45% των παιδιών ιδιαίτερα στις μαύρες κοινότητες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Σε μια σχολική τάξη των 30 παιδιών, τα εννέα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. 

Όλη η προσπάθεια του διάσημου ποδοσφαιριστή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αφού μετά τις πιέσεις που άσκησε με την εκστρατεία end child food poverty, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημα να μην διακοπούν τα δωρεάν γεύματα στα παιδιά.

Στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό και σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου μεταξύ άλλων γράφει: 

Χωρίς την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μου, δεν θα υπήρχε ο Ράσφορντ που βλέπετε σήμερα, ένας 22χρονος, ο οποίος έκανε καριέρα στο άθλημα που αγαπάει. Η ιστορία μου είναι μια ιστορία αρκετά συνηθισμένη σε πολλές οικογένειες: η μητέρα μου δούλευε όλη μέρα, κερδίζοντας έναν ελάχιστο μισθό προκειμένου να έχουμε πάντα ένα ζεστό γεύμα για δείπνο. Αλλά δεν ήταν αρκετό: το σύστημα δεν επέτρεπε σε οικογένειες όπως η δική μου να πετύχουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δούλεψε. Βασιζόμασταν σε δωρεάν κουπόνια σχολικών γευμάτων, στην καλοσύνη των γειτόνων και των προπονητών. Θυμάμαι ξεκάθαρα τις επισκέψεις στο Northern Moor για το χριστουγεννιάτικο δείπνο κάθε χρόνο. Και μόνο τώρα καταλαβαίνω τις τεράστιες θυσίες που έκανε η μητέρα μου.

Αυτό το καλοκαίρι θα έπρεπε να ήταν ευτυχισμένο, γεμάτο γονείς και παιδιά να κυματίζουν σημαίες. Στην πραγματικότητα, το στάδιο Wembley θα μπορούσε να γεμίσει δύο φορές με παιδιά που αναγκάστηκαν να χάσουν τα γεύματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της φτώχειας των οικογενειών τους. Υπάρχουν περίπου 200.000 από αυτά και αναρωτιέμαι αν θα είναι ποτέ υπερήφανα για τη χώρα τους τόσο πολύ που μια μέρα να φορούν τη φανέλα της εθνικής ομάδας και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο στις εξέδρες. Πριν από δέκα χρόνια ήμουν ένα από αυτά.

Γνωρίζετε ότι συνεργάστηκα, τους τελευταίους μήνες, με το πρακτορείο διανομής τροφίμων Fare Share, για να καλύψω την απουσία δωρεάν σχολικών γευμάτων. Διανέμουμε τρία εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα στις πιο ευάλωτες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Και δεν αφορά την πολιτική, αλλά την ανθρωπότητα. Θέλω να κοιτάξω στον καθρέφτη και να νιώσω ότι έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσω τους πιο αδύναμους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να κοιμάται πεινασμένο. Η τροφική φτώχεια είναι μια πολύ σοβαρή πανδημία στην Αγγλία και μπορεί να εκτείνεται σε γενιές αν δεν γίνει τίποτα. Από μια τάξη 30 παιδιών, τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες εθνοτικές ομάδες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020.

Σας ζητώ να ακούσετε τις ιστορίες των γονιών τους, γνωρίζω πολλούς που παλεύουν με την κατάθλιψη, δεν μπορούν να κοιμηθούν αφού ξαφνικά χάσουν τη δουλειά τους. Θυσιάζουν τα γεύματά τους για τα παιδιά τους. Έχω διαβάσει tweets τις τελευταίες εβδομάδες: κάποιος έγραψε ότι αυτοί οι άνθρωποι «κάνουν παιδιά ενώ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα». Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τη μητέρα μου, αλλά μεγάλωσα σε ένα στοργικό περιβάλλον. Ο άνδρας που βλέπετε μπροστά σας είναι ο καρπός της αγάπης ενός γονέα που θυσίασε όλα όσα είχε για την ευτυχία μου.

Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα πιστωτικό σύστημα, αλλά ξέρω επίσης ότι όσοι υποβάλλουν την αίτηση δεν λαμβάνουν τίποτα πριν από πέντε εβδομάδες. Δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. Ως μαύρος που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Wythenshawe, έχω καθήκον να ακουστεί η φωνή μου. Δεν θα ήμουν δίκαιος με τον εαυτό μου και με αυτούς της οικογένειας και της κοινότητάς μου αν δεν ήμουν εδώ για να ζητήσω βοήθεια. Σας ενθαρρύνω να δείξετε ανθρωπιά και να εγγυηθείτε δωρεάν κουπόνια γεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι επείγον ζήτημα: τα μάτια του έθνους εστιάζονται σε εσάς, κάντε μια στροφή και κάντε αυτό προτεραιότητα.

Και αυτό είναι το μεγαλείο του ποδοσφαίρου, που όταν παίρνει κοινωνικές διαστάσεις κάνει θαύματα.

Και ενώ κατάφερε να μην διακοπούν τα δωρεάν γεύματα στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του 2020, η κυβέρνηση τον Οκτώβριο αποφάσισε να διακόψει τη σίτιση των παιδιών κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ δεν σταμάτησε ούτε για μια στιγμή. Αρχικά μετέτρεψε τον λογαριασμό του στο Twitter σε ένα δίκτυο εστιατορίων, καφέ και κοινοτήτων που θα έδιναν δωρεάν γεύματα στα παιδιά. Και μετά απο πολλές πιέσεις, στις 8/11/20 έπεισε την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη, εξασφαλίζοντας επιπλέον 170 εκατομμύρια λίρες για το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά περίπου 1,7 εκατομμύρια παιδιά. 

Μπορεί όλοι να τον γνωρίζουν ως ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή, αλλά για εμάς ο Μάρκους Ράσφορντ είναι ένα μεγαλύτερο άνθρωπος.

Η επιστολή του Μάρκους Ράσφορντ από την εφημερίδα Έθνος

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινάhttps://www.4moms.gr
Προσπαθώ πάντα να κάνω τους ανθρώπους να γελούν και δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα