Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος ώστε να μάθεις στο νήπιο να μη χτυπάει

Όταν τα νήπια καταλαμβάνονται από έντονα συναισθήματα τότε η εναλλαγή διάθεσης έρχεται πολύ γρήγορα. Και υπάρχουν και φορές που ο μόνος τρόπος να εκφράσουν το μέγεθος των συναισθημάτων τους είναι με το να χτυπούν.

Πόσες φορές δεν έχεις φωνάξει «Μην το κάνεις αυτό! Δεν χτυπάμε!»; Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς επί των νηπίων στο  @biglittlefeelings το να έχουμε αυτή τη φυσική αντίδραση να δίνουμε ένα εξίσου δυνατό συναίσθημα, όπως αυτό του θυμού που εκφράζεται με φωνή, ίσως κάνει περισσότερο κακό στην κατάσταση.

Γιατί χτυπούν τα νήπια

Τα νήπια θέλουν την προσοχή και την απαιτούν με κάθε τρόπο. Και όταν αρχίζουν να φωνάζουν και να χτυπούν, τότε ναι, την έχουν. Οπότε, συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο πως αυτή η αντίδραση του προσφέρει την προσοχή που χρειάζεται ή του φέρνει το πολυπόθητο «ναι».

Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης;

Σε ένα νήπιο που ακόμα ψάχνει πως να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα, αυτό που χρειάζεται είναι η βοήθειά σου. Αρχικά, πρέπει να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια του έντονου tantrum αλλά παράλληλα να δείξεις πως κατανοείς τον εκνευρισμό του.

«Δεν είναι εντάξει να χτυπάς όμως θα μείνω μαζί σου και θα πάρουμε μαζί μερικές αναπνοές ώστε να ηρεμήσεις», είναι κάτι που μπορείς να πεις. Στη συνέχεια μπορείς να ρωτήσεις το γιατί νιώθει και αντιδρά έτσι.

«Γιατί χτύπησες τη μαμά;» είναι μία ερώτηση που μπορείς να του κάνεις και τότε θα σου δώσει την απάντηση που πυροδότησε αυτή την αντίδραση και θα μπορείς να συζητήσεις σε νέα βάση με το μικρό σου, ενώ παράλληλα θα του διδάξεις την αξία της συζήτησης κατά τη διάρκεια των έντονων συναισθημάτων.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα