Βοήθησε το παιδί να βρει το χόμπι που θα λατρέψει

Ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή του παιδιού είναι τι χόμπι έχει.

Το χόμπι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα αλλά και του σώματος. Θα βοηθήσει το παιδί να εκφραστεί, να αποκτήσει ομαδικό πνεύμα, να ανακαλύψει μία κλίση και ένα ταλέντο που έχει. Θα το αποφορτίσει μετά από μία δύσκολη μέρα και το παιδί θα περνά δημιουργικά και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του.

Πώς μπορείς να το βοηθήσεις να βρει το χόμπι που του ταιριάζει καλύτερα

Ενθάρρυνέ το

Ενθάρρυνε το μικρό σου να δοκιμάσει νέες ασχολίες ή κάποιο άθλημα. Βάλτε ως στόχο κάθε σχολική χρονιά να δοκιμάζει και κάτι νέο. Αν για παράδειγμα του αρέσει η μουσική, τον επόμενο έτος ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει και κάποιο άθλημα. Ύστερα, ας δοκιμάσει το θέατρο. Μόνο μέσα από τις «δοκιμές» θα ανακαλύψει τις κλίσεις του.

Παρακολούθησε τι τηλεοπτικά προγράμματα επιλέγει

Αν επιλέγει να βλέπει στην τηλεόραση παιδικά προγράμματα με επίκεντρο τα αθλήματα, τότε ξεκινήστε από εκεί. Τα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά ασχολούνται με διαφορετικές και ποικίλες θεματικές. Δώσε προσοχή λοιπόν σε αυτό που του αρέσει να βλέπει και θα έχεις μία πρώτη απάντηση για τα ενδιαφέροντά του.

Να το υποστηρίζετε

Τα παιδιά συνήθως απογοητεύονται αν δεν κάνουν καλά κάτι από την πρώτη φορά. Να είσαι εκεί, δίπλα του, ώστε να το υποστηρίζεις. Συζήτησε μαζί του και βοήθησέ το να διαχειριστεί μία απογοήτευση που τυχόν βιώσει.

Δες τι παιχνίδια του αρέσουν

Όπως και στα τηλεοπτικά προγράμματα, έτσι και εδώ, χρειάζεται να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που επιλέγει. Θα σου δώσουν πολύτιμες απαντήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά του.

Κάντε δοκιμαστικά

Αν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κάποιο άθλημα ή πολεμική τέχνη, τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς τα δοκιμαστικά μαθήματα που προσφέρουν. Μετά το δοκιμαστικό το παιδί θα γνωρίζει αν είναι κάτι που το ενδιαφέρει ή όχι.

Μην βάλεις πολλές δραστηριότητες μαζί

Μπορεί να θες να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά πράγματα, όμως απέφυγε να γεμίσεις το πρόγραμμά του. Συζητήστε και βρείτε παρέα τι δραστηριότητες θέλει να κάνει. Ακούστε το και αποφύγετε να βάλετε παραπάνω από δύο στην ίδια χρονιά. Θέλετε να απολαμβάνει αυτό που κάνει και όχι να εξαντλείται.

 

Photo by Monica Gozalo from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα