Ονειρεύεται το μωρό μου;

Το να κοιτάζεις το μικρό σου να κοιμάται έτσι γαλήνια, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ονειρεύεται. Κι αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό.

Όμως, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν το μωρό σου ονειρεύεται, ακόμα κι αν πεταρίζει τις βλεφαρίδες του ή κάνει μικρές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι πως τα μωρά μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο REM ύπνου, αλλά όχι να ονειρευτούν.

Δεν είναι όμως και απίθανο

Το επίπεδο REM είναι εκείνο που κάνει τα παιδιά και τους ενήλικες να ονειρεύονται, έτσι δεν είναι απίθανο να βλέπει και το μωρό σου κάποιο όνειρο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, όμως οι νευρολόγοι αναφέρουν πως ο ύπνος σταδίου REM για τα μωρά είναι πολύ διαφορετικός. Όπως αναφέρουν, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και σύνδεση των νευρώνων του εγκεφάλου τους.

Πότε ξεκινούν τα όνειρα

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, David Foulkes, που έχει γράψει και ένα βιβλίο σχετικά με τα παιδικά όνειρα, πριν τα 7-8 έτη είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να ονειρεύονται. Μετά τα 7 με 8 έτη είναι η ηλικία που αναπτύσσεται επαρκώς η φαντασία τους και μπορούν να οπτικοποιούν στο μυαλό τους αντικείμενα ή καταστάσεις και να βλέπουν μεγαλύτερα όνειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μήπως έχει εφιάλτες;

Αφού το μωρό σου δεν μπορεί να ονειρευτεί, δεν μπορεί να δει και εφιάλτες. Ωστόσο, κακά όνειρα μπορούν να ‘εμφανιστούν’ στον ύπνο του παιδιού μετά τα 3 έτη, καθώς τότε αρχίσουν και αναπτύσσονται κάποιοι φόβοι ή άγχη τους.

 

Photo by Bastien Jaillot from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα