Το απλό τρικ να μειώσεις τις εντάσεις στο σπίτι και να θέσεις ξεκάθαρα όρια - 4moms

Το απλό τρικ να μειώσεις τις εντάσεις στο σπίτι και να θέσεις ξεκάθαρα όρια

Κάνε εικόνα το παρακάτω: Το Παιδί 1 ορμάει στο Παιδί 2. Το Παιδί 2 αρχίζει να γαργαλάει και το Παιδί 1 ανταποδίδει. Αρχίζει ο μαξιλαροπόλεμος εωσότου ένα από τα δύο κάνει μία απότομη κίνηση και χτυπήσει το άλλο.

Τότε, τα γέλια μετατρέπονται σε φωνές και εσύ είσαι σε απόγνωση. Προσπαθείς να επιβληθείς όταν το ένα παιδί κλαίει και το άλλο φωνάζει. Κανένα όμως δεν σε ακούει.

Η συμβουλή της ψυχολόγου

Η Dr. Tina Payne Bryson μέσω ενός επεισοδίου από το podcast της «What’s One More?», αναφέρει πως το μυστικό κρύβεται στα όρια. Και όχι σε αυτά που θέτεις τώρα, αλλά σε αυτά που έχεις ήδη θέσει.

«Νομίζω πως ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι γονείς είναι πως προσπαθούμε να θέσουμε τα όριά μας πολύ αργά. Πόσες φορές δεν έχουμε διακόψει ένα παιχνίδι για να πούμε ‘Μην τραβάς τα μαλλιά του αδελφού σου’ ή ‘Μην πηγαίνεις κάπου που δεν σε βλέπω’ και άλλα τέτοια. Αυτό που προτείνω είναι να θέσεις τα όρια από την αρχή και με τη συνεργασία του παιδιού», αναφέρει.

«Κάθισε με το παιδί και ορίστε μαζί τους κανόνες πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ή η όποια δραστηριότητα. Μπορείς να πεις πως το πρόσωπο του άλλου δεν πρέπει να το αγγίζουμε, αν αυτό συμβεί θα σταματήσουμε το παιχνίδι. Επίσης, μπορείς να εξηγήσεις πως δεν φεύγουμε από τον χώρο χωρίς να το πούμε στη μαμά». Όπως αναφέρει, το μυστικό είναι να ορίσετε μαζί τους κανόνες και να είναι ξεκάθαροι στο παιδί. Του δίνεις μέρος του ελέγχου και αυτό θα το κάνει να σεβαστεί τα όρια που θέτεις περισσότερο.

 

Photo by Yan Krukov from Pexels

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα