Η μελέτη που ανέλυσε δεδομένα 49 ερευνών και επιβεβαίωσε πως η τεχνολογία «κλέβει» των ύπνο των παιδιών

Σύμφωνα με μελέτη που ανάλυσε τα δεδομένα ερευνών από το 2009 έως τος 2019, η χρήση τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου το βράδυ επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο των παιδιών. Πρόκειται για μία διεθνή μελέτη που έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας «BMC Public Health».

Τα αποτελέσματα

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 49 σχετικές έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και απέδειξε πως το φως από τις οθόνες επηρεάζει πολύ τον ύπνο των παιδιών.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε σαφής σχέση ανάμεσα στη χρήση των κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών και στη διάρκεια του ύπνου, με την αρνητική επίπτωση να είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες έξι έως 15 ετών, από ό,τι στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Στα τελευταία ο λιγότερος ύπνος σχετιζόταν κυρίως με την παρακολούθηση τηλεόρασης και δευτερευόντως τη χρήση τάμπλετ, ενώ στα παιδιά πέντε έως 15 ετών η συσχέτιση με τον ύπνο είναι ευρύτερη, καθώς η χρήση βιντεοκονσόλας, υπολογιστή σταθερού ή φορητού και κινητού τηλεφώνου («έξυπνου» ή μη), καθώς και ο χρόνος πλοήγησης στο διαδίκτυο και παρακολούθησης τηλεόρασης συχνά «κόβουν» χρόνο από τον ύπνο τους.

Η μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρήκε σχέση ανάμεσα στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις ηλικίες έξι έως 12 ετών με άλλους παράγοντες, όπως ο καθυστερημένος χρόνος που τα παιδιά πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν ή στην ποιότητα του ύπνου τους (κατά πόσο ξυπνούν μέσα στη νύχτα).

Στις ηλικίες 13 έως 15 ετών διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά από μία οθόνη και στη δυσκολία να αποκοιμηθεί ένας έφηβος, ενώ η μεγάλη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαδραστικές συσκευές διεγείρουν τα παιδιά και τους εφήβους, εν μέρει εξαιτίας της μπλε ακτινοβολίας των οθονών τους, η οποία μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα