Τι σημαίνει «εφηβική ταινία» το 2021

Όσο τα παιδιά μας είναι μικρά, η έξοδος για τον κινηματογράφο είναι μια αφορμή για μια οικογενειακή δραστηριότητα. Μεγαλώνοντας και ενώ τα παιδιά μας μπαίνουν δυναμικά στην εφηβεία, οι κοινές έξοδοι απομακρύνονται από το σενάριο του Σαββατοκύριακου.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βγουν και να κοινωνικοποιηθούν με φίλους τους και λίγο έχουν ανάγκη τους γονείς τους. Την ίδια στιγμή, οι γονείς εφήβων αναζητούν συχνά αφορμές για μια οικογενειακή έξοδο που θα δώσει την ευκαιρία για κουβέντα επάνω στους προβληματισμούς που οι έφηβοι δύσκολα θα μοιραστούν με τους γονείς τους. Μήπως το σινεμά είναι ακόμα η λύση;

Επειδή η απάντηση είναι «ναι», την ανάγκη καλύπτει το 4ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, που είναι στην πόλη για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο, στις 20 & 21 Νοεμβρίου, με πρόγραμμα και για τις ηλικίες 13-18 ετών.

Whales don’t swim

Οι ταινίες του φετινού προγράμματος κοιτάζουν κατάματα την ομορφιά αλλά και τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας για τους έφηβους, αντιμετωπίζοντάς τους με ενσυναίσθηση και σεβασμό στα ατομικά τους ταξίδια, αλλά και σαν σκεπτόμενους πολίτες του μέλλοντος.

Οι ήρωες και οι ηρωίδες σε αυτές παλεύουν με τα κοινωνικά στερεότυπα (Girlhood), διεκδικούν τη δική τους θέση στον κόσμο (Οι Φυλές των Εφήβων), αντιμετωπίζουν την πανδημία (Ένα Τρελό Road Trip) αλλά και τους φόβους τους (Night Fright).

Οι ταινίες των ενοτήτων που απευθύνονται σε έφηβους διαχειρίζονται με σοβαρότητα, κατανόηση και χιούμορ τις μικρές και μεγάλες μάχες που δίνονται στον προθάλαμο της ενηλικίωσης, ενώ φέρνουν και τους ίδιους τους γονείς πιο κοντά στα προβλήματα των παιδιών τους, που συχνά αποτελούν μυστήριο. Παρακολουθώντας τις ταινίες μαζί με τα παιδιά, είναι ευκαιρία για τους γονείς να έρθουν λίγο πιο κοντά στην καθημερινότητά των παιδιών. Μια καθημερινότητα που ορίζεται από την εμπειρία του να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τον αγώνα να βρεις την ταυτότητά σου, να αποδεχτείς το σώμα σου, να ανταπεξέλθεις στην πίεση φίλων και γονιών, να σώσεις στον κόσμο… δεν είναι κι εύκολο! Όμως η ματιά μέσα από τις ταινίες του Φεστιβάλ είναι αισιόδοξη. Είναι, λοιπόν, μια πολύ καλή ευκαιρία το Σαββατοκύριακο που έρχεται να προγραμματίσουμε ένα σινεμά με τα «εφηβάκια» μας και να ανοίξουμε λίγο την πόρτα του διαλόγου. Η εμπειρία από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ λέει ότι οι συζητήσεις που ακολουθούν είναι ανέλπιστα όμορφες!

Stephanie
4o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Από τις 13 έως τις 21 Νοεμβρίου, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (Athens International Childrens Film FestivalATHICFF) παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών για παιδιά, εφήβους και γονείς. Μέσα από 125 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, animation και live action, με υπότιτλους και μεταγλωττισμένες, οι θεατές ανακαλύπτουν ταινίες που μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, αγγίζουν θέματα της ηλικίας τους και τα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Μέρος του φετινού προγράμματος είναι προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα αυτισμού, με νοητική στέρηση ή  προβλήματα ακοής σε συνεργασία με τους TheHappyAct και Hands Up.

 

Εισιτήρια αλλά και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμα στο https://www.athicff.com/2021-festival/program/.

Dolop is fine
4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα