Τι να κάνω όταν ο έφηβος δηλώνει πως «ντρέπεται για μένα» - 4moms

Τι να κάνω όταν ο έφηβος δηλώνει πως «ντρέπεται για μένα»

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πως η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος. Είναι η μεταβατική περίοδος που το παιδί ετοιμάζεται να γίνει ενήλικας όμως -όπως όλα τα πράγματα στη ζωή- δεν γίνεται εύκολα.

Είναι μία εποχή που θα επαναξιολογηθούν οι σχέσεις αλλά και οι δεσμοί της οικογένειας και πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο από ποτέ για να έχετε μία καλή και στενή σχέση. Επιπλέον, είναι γνωστό πως οι ενήλικες γονείς «ντροπιάζουν» τους εφήβους με το παραμικρό.

Άλλωστε, σίγουρα θυμάσαι και εσύ πως στην εφηβεία σου δεν ήθελες να κάνεις τίποτα με τους γονείς σου γιατί ένιωθες μία -αδικαιολόγητη- ντροπή για εκείνους. Τι γίνεται λοιπόν τώρα που εσύ είσαι στην άλλη άκρη;

Ο αδικαιολόγητος θυμός

Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από μία έκρηξη ορμονών που αυτή με τη σειρά της φέρνει θυμό και νεύρα, με εσένα να μένεις να αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογική συμπεριφορά αυτή, ή μήπως συμβαίνει κάτι παραπάνω. Συνήθως οι έφηβοι θέλουν να έχουν όσο λιγότερη επαφή γίνεται με τους γονείς τους, όμως το να μιλάνε με κακία σε αυτούς και να τους πληγώνουν, σίγουρα δεν είναι.

Θυμήσου πως του φερόσουν ως νήπιο

Δεν εννοώ, φυσικά, να του φέρεσαι σαν να είναι ένα 3χρονο. Όμως, ανακάλεσε στη μνήμη σου πως αντιμετώπιζες τα tantrums του. Με ενσυναίσθηση και ηρεμία έθετες τα όρια γύρω από την επιτρεπόμενη και μη αποδεκτή συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο πρέπει να κάνεις και τώρα λοιπόν. Συζήτησε μαζί του, άκουσε αυτά που έχει να σου πει και στη συνέχεια βρες ένα ‘σχέδιο δράσης’ με το οποίο θα μειώσεις τις συγκρούσεις αλλά θα θέσεις και τα όρια.

Πώς να δημιουργήσεις από την αρχή τη σχέση σας

Ο έφηβος νιώθει πως μπορεί να κάνει τα πάντα και πως είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του επιλογές. Θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να νιώσει πως έχει το πάνω χέρι στη σχέση σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εσύ, είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να την αφήσεις να το πιστεύει -φυσικά, μέσα σε λογικά πλαίσια. Δείξε του πως θες να περάσεις χρόνο μαζί του, πως θέλεις να μάθεις για τη ζωή του, ή πριν πας να πάρεις καφέ τον πρωί πρότεινέ του μήπως θέλει να έρθει. Δείξε του πως είσαι διαθέσιμη για κουβέντα και αντιμετώπισε με ψυχραιμία ακόμα και «δύσκολα» θέματα συζήτησης. Ωστόσο, θυμήσου πως δεν πρέπει να το ‘λούζεις’ με ερωτήσεις. Άφησε τον έφηβο να μιλήσει εκείνος στον δικό του χρόνο γι αυτά που θέλει. Εσύ απλά χρειάζεται να είσαι εκεί. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να σέβεσαι την ιδιωτικότητά του και τον χρόνο του.

Η εφηβεία θα δοκιμάσει τη σχέση σας και είναι πολύ βασικό να χειριστείς με λεπτότητα αυτά τα χρόνια γιατί μπορεί να προκληθεί ζημιά που θα κάνει χρόνια να διορθωθεί.

Ζήτησε βοήθεια

Αν νιώθεις πως δεν μπορείς με τίποτα να έρθεις κοντά του, τότε μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Ένας σύμβουλος που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα, μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Μπορεί να μοιάζει πως πολλές φορές περπατάς πάνω σε αυγά. Τόσο ευαίσθητη είναι η περίοδος αυτή. Όμως, αν καταφέρεις να περάσεις όσο πιο αλώβητα γίνεται, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο δεσμός σας μετά.

 

Photo by Tim Mossholder from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα