Να βάλω τηλεόραση στο δωμάτιο του εφήβου;

Τις περισσότερες ημέρες λατρεύουμε την πρόσβαση στο ίντερνετ και τις online streaming πλατφόρμες.

Επιπλέον, τις περισσότερες ημέρες λατρεύουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία. Εκτός, κι αν είσαι γονέας έφηβου παιδιού. Τότε γνωρίζεις καλά πως καθημερινά γίνονται μικρές μάχες για το screen time και τη χρήση του ίντερνετ.

Τι γίνεται λοιπόν όταν ζητά επίμονα να βάλει στο δωμάτιό του μία τηλεόραση ή τον υπολογιστή; Σίγουρα δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την πληθώρα πληροφοριών που παίρνει από αυτό, ούτε όμως και τη χρήση tablet ή laptop. Το μυστικό -όπως σε όλα τα πράγματα- είναι στη χρυσή τομή της ισορροπίας.

Τα θετικά
  • Συγκέντρωση

Οι έφηβοι συνήθως έχουν ένα φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα που αφήνει λίγη ώρα ώστε να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους. Το να έχουν υπολογιστή στο δωμάτιό τους, μπορεί να τους προσφέρει ένα σημείο ησυχίας που μπορούν να συγκεντρωθούν απερίσπαστα. Μάλιστα, με τα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης είναι σχεδόν αναγκαίο τα παιδιά να έχουν έναν χώρο που θα απομονώνονται ώστε να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους.

  • Online παιχνίδια και…ησυχία

Επιπλέον, αν του αρέσει το online gaming με τους φίλους του και έχετε ορίσει μία ορισμένη ώρα κάθε ημέρα ή κάθε Σαββατοκύριακο που θα παίζει, ξέρεις καλά πως παρόλο που φορά το headset μπορεί να κάνει αρκετή φασαρία. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να σκεφτείς πως ο υπολογιστής στο δωμάτιό του είναι μία καλή λύση;

  • Ευκαιρία να σας αποδείξει την υπευθυνότητά του

Συνήθως αντιμετωπίζουμε την εφηβεία ως μία περίοδο «επανάστασης» και ανευθυνότητας. Όμως, στην πραγματικότητα το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να μας αποδείξει πως είναι υπεύθυνο και έχει πειθαρχία. Ας τον αντιμετωπίσουμε ως ενήλικα και όχι ως νήπιο που πρέπει να είμαστε διαρκώς από πάνω του και να του λέμε τι να κάνει.

Τα αρνητικά

Με τα video games, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τις ταινίες και όλες αυτές τις online πλατφόρμες και apps που προορίζονται για τους εφήβους είναι εύκολο να χαθεί μέσα σε ώρες σκρόλινγκ και videos. Οι σημερινοί έφηβοι με τα τηλέφωνα, τα tablet και τις τηλεοράσεις, περνούν 7 με 9 ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη. Έτσι, αν βάλετε έναν υπολογιστή στο δωμάτιό του ίσως χρειάζεται να του υπενθυμίζετε τακτικά πως πρέπει να κοιμηθεί, να φάει και γενικά, να κλείσει τις οθόνες.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο φόβος του online εκφοβισμού αλλά και των predators που αναζητούν το επόμενο θύμα τους. Αυτό είναι ένα θέμα που κάθε γονέας πρέπει να το έχει στο νου του και να μπορεί να μιλήσει στο παιδί για τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και των συνομιλιών με αγνώστους. Εξηγήστε του τι πληροφορίες δεν πρέπει ποτέ να δίνει, ότι δεν πρέπει να μοιράζεται φωτογραφίες online και μιλήστε του για την ασφάλειά του.

  • Οι εναλλακτικές

Μία καλή λύση είναι το γραφείο. Αν έχετε ένα δωμάτιο στο σπίτι που λειτουργεί ως γραφείο, τότε αυτό μπορεί να του προσφέρει την ιδιωτικότητα που θέλει και εσείς να έχετε κάποιο έλεγχο σχετικά με τον χρόνο που περνά στο διαδίκτυο. Άλλωστε, το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι το μέρος που θα χαλαρώνει μετά από μία δύσκολη ημέρα και θα ξεκουράζεται.

Ο συμβιβασμός

Αν παρόλα αυτά ο έφηβος ζητά τηλεόραση στο δωμάτιό του και εσείς δεν μπορείτε να βρείτε ένα ισχυρό επιχείρημα ώστε να μην το κάνετε αλλά εξακολουθείτε να μη νιώθετε άνετα, τότε βρεθείτε κάπου στη μέση.

Ορίστε συγκεκριμένη ώρα που θα περνά online, πόσο Netflix θα βλέπει ή πείτε του πως θα έχει δύο ώρες για gaming κάθε Σαββατοκύριακο. Εξηγήστε του πως θα τον χρησιμοποιείτε και εσείς τον υπολογιστή αν χρειάζεται και πως αν δεν ακολουθήσει τους κανόνες που θα θέσετε, τότε θα απομακρύνετε τη συσκευή από το δωμάτιο.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατάστασης. Μιλήστε του ανοιχτά και δημιουργήστε μία ειλικρινή σχέση μαζί του.

 

Photo by cottonbro from Pexels

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα