Συμβουλές ώστε το παιδί σου να μη γίνει αναβλητικό

Η αναβλητικότητα είναι η συνήθεια του να αφήνεις γι΄αύριο, όσα μπορείς να κάνεις σήμερα. Το ξέρουμε και το αναγνωρίζουμε ως ελάττωμα.  Όλοι μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, το έχουμε πάθει και είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να «μεταδώσουμε» στο παιδί μας.

Πώς, λοιπόν, θα το βοηθήσουμε να μην γίνει αναβλητικό;

Μην αφήνεις γι’ αύριο όσα μπορείς να κάνεις σήμερα

Η δημοφιλής φράση είναι το δικό σου «όπλο». Αν έχει κάποια υποχρέωση για το σχολείο ή για το σπίτι που πρέπει να κάνει, προγραμμάτισε την ώρα που θα γίνει μέσα στην ημέρα και μην το αναβάλλεις.

Ο κανόνας των δύο λεπτών

Ένας απλός κανόνας που διαρκεί…μόλις δύο λεπτά. Όταν κάθεται χωρίς να κάνει κάτι, παρότρυνέ το να σηκωθεί και σε δύο λεπτά να έχει ολοκληρώσει κάτι. Αυτό μπορεί να είναι από το να σηκώσει τα ρούχα του από το πάτωμα, έως και το να πάει το πιάτο του στην κουζίνα.

Μία σταθερή ρουτίνα

Μαζί με το παιδί θα φτιάξετε μία καθημερινότητα. Μέσα από τη ρουτίνα το παιδί νιώθει ασφάλεια και μειώνεται το στρες του. Έτσι, αν υπάρχει μία σταθερή συνήθεια -για παράδειγμα πως μετά τα μαθήματα πρέπει να μαζέψει το γραφείο του-, τότε είναι κάτι που θα υιοθετήσει και ως ενήλικας.

Μείωσε τους περισπασμούς

Όσο λιγότερο αφαιρείται η προσοχή του από κάτι, τόσο το καλύτερο. Έτσι, όταν του πεις να κάνεις, μην το αφήνεις παράλληλα να έχει ανοιχτό tablet ή την τηλεόραση γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αφαιρεθεί και να διπλασιαστεί ο χρόνος στον οποίο θα ολοκληρώσει αυτό που του είπες

Γίνε εσύ το παράδειγμα

Όμως, όσο καλά και αν τηρήσεις τα παραπάνω, το μεγαλύτερο κλειδί είναι να γίνεις εσύ το παράδειγμα. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους και έτσι, ο μόνος -πραγματικά- αποτελεσματικός τρόπος να μην γίνει αναβλητικό, είναι να βλέπει πως ούτε εσύ είσαι.

 

Photo by Samfotograffo from Pexels

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα