Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να λέμε «συγχαρητήρια» όταν κάποια μας ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της - 4moms

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να λέμε «συγχαρητήρια» όταν κάποια μας ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της

Η εγκυμοσύνη έρχεται με μία πληθώρα συναισθημάτων και πολλές φορές δεν είναι όλα ευχάριστα. Όπως ακριβώς δεν πρέπει κάποιος να σχολιάζει την εγκυμοσύνη, ή το σώμα κάποιου χωρίς να του ζητηθεί η γνώμη, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το «συγχαρητήρια» δεν είναι πάντα μία καλή απάντηση.

Για πολλούς το να γίνουν γονείς δεν είναι ένα ονειρεμένο και ήρεμο ταξίδι. Πολλές φορές, το μονοπάτι αυτό έρχεται με διάφορες σκέψεις και ανάμεικτα συναισθήματα. Το φάσμα των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να πυροδοτείται από κάποιο πένθος, μία προηγούμενη αποβολή, στρες, θέματα υπογονιμότητας και πολλά ακόμα.

Έτσι, ίσως το «συγχαρητήρια» να μην είναι η κατάλληλη απάντηση όταν κάποια σου ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της. ‘Διάβασε’ τη γλώσσα του σώματός και την αντίδρασή της και όταν είσαι σίγουρη, τότε πες του.

Δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες εύκολες, ούτε μία υπέροχη περίοδος. Αυτό, απλά δεν είναι ρεαλιστικό. Σίγουρα, το να δώσεις τα «συγχαρητήριά σου» επειδή χάρηκες δεν είναι κακό. Άλλωστε, είναι φυσικό να θέλουμε να δείξουμε χαρά στα καλά νέα που θα μας πει κάποιος. Όμως, αν εκείνη δεν συμμερίζεται αυτή τη χαρά, τότε μην προσπαθήσεις εσύ να την πείσεις.

Τι να πεις

Αντίθετα, μίλησε της γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται. Για τους πολλούς, μία εγκυμοσύνη μπορεί να σημαίνει πως χρειάζεται να αλλάξουν σπίτι, δουλειά και να κάνουν διαφορετική διαχείριση των οικονομικών τους.

Μπορείς να της απαντήσεις με ειλικρίνεια και να της πεις πως εσύ θα είσαι εκεί για ό,τι χρειαστεί.

Βέβαια, το ότι δεν χρειάζεται να πεις «συγχαρητήρια», δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι αισιόδοξη. Μπορείς να μεταφέρεις τη θετική σου διάθεση χωρίς να την κάνεις να νιώσει πως πρέπει οπωσδήποτε να πετά στα σύννεφα.

Μία εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση με πολλά συναισθήματα για τις αλλαγές που θα έρθουν. Μην κάνεις την κατάσταση ακόμα πιο μπερδεμένη με το να μεταφέρεις τα δικά σου συναισθήματα. Αντίθετα, πρόσφερε τη στήριξή σου και τη θετική σου διάθεση στους μέλλοντες γονείς.

Photo by Becca Tapert from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα