Πώς επηρέασε η πανδημία την ψυχική υγεία των εφήβων και τι μας μαθαίνει η Νορβηγία

Η πανδημία και τα lockdown ήταν για όλους μας μία σωστή πρόκληση. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες επηρεάστηκαν πολύ από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(8):e2121934) από τους J.Burdzovic Andreas από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και G. Scott Brunborg από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας.

Τι έδειξε η μελέτη

Ο σκοπός της προοπτικής μελέτης MyLife, που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, ήταν να εξετάσει παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας των εφήβων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της αγχώδους διαταραχής που σχετίζεται με την πανδημία. Η σύγκριση έγινε μεταξύ εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου τα έτη 2018 και 2019 σε αντιδιαστολή με όσους συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Για την ερμηνεία των δεδομένων σημειώνεται ότι οι έφηβοι στη Νορβηγία ξεκινάνε την πρώτη τάξη του λυκείου ή αλλιώς 11η τάξη σε ηλικία 16 ετών. Οι έφηβοι ερωτήθηκαν για πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης με μια ειδική κλίμακα σε μορφή ερωτηματολογίου (Patient Health Questionnaire-9), τον αριθμό των στενών φίλων, τη σωματική τους υγεία και τη συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Συνολικά συμμετείχαν 2536 έφηβοι (59% κορίτσια) από τους οποίους οι 1621 συμμετείχαν στη μελέτη πριν την πανδημία και οι 915 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ των τελευταίων, οι 158 (17.3%) ανέφεραν σημαντικό άγχος λόγω της πανδημίας.

Διαφορές και ομοιότητες

Συνολικά, η μοναδική στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων εφήβων ήταν η μικρότερη πιθανότητα συμμετοχής σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με παλιότερα. Επιπλέον, στις υπο-αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές ανευρέθη ότι οι έφηβοι με σημαντικό άγχος λόγω της πανδημίας ήταν πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε κλινικά έκδηλη καταθλιπτική συνδρομή καθώς και μειωμένους δείκτες σωματικής υγείας συγκριτικά με τους εφήβους πριν από την πανδημία. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδηλώνουν την αναγκαιότητα να εντοπίσουμε την ομάδα των εφήβων που εμφανίζουν δυσανάλογα υπέρμετρο άγχος λόγω της πανδημίας και να λάβουμε μέτρα ώστε να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της COVID-19.

 

Photo by Daniel Silva Gaxiola from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα