Παραλλαγή Δέλτα και παιδιά: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

H παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού σαρώνει την υφήλιο και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους σε σχέση με τις προηγούμενες κι αν πρέπει ή όχι να εμβολιαστούν τα υγιή παιδιά.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω κορωνοϊού, με πολλούς να διερωτώνται εάν γι’ αυτό ευθύνεται η παραλλαγή Δέλτα, που έχει κυριαρχήσει πλέον στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Την απάντηση σε αυτό δίνουν τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), η σημαντικότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας στις ΗΠΑ, που μελέτησαν δεδομένα ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε 99 κομητείες 14 Πολιτειών, στις οποίες κατοικεί περίπου το 105 του πληθυσμού της χώρας.

Τα CDC συνέκριναν κατά κύριο λόγο την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με εκείνην από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε η κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων (0-17 ετών) που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πενταπλασιάστηκε.

Όμως «το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύτηκε με σοβαρή νόσηση», που χρειάστηκε για παράδειγμα να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ήταν παρόμοιο και στις δύο περιόδους, δηλαδή και στην πρώτη και στη δεύτερη, όταν η Δέλτα ήταν πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή.

Ο εμβολιασμός ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων τείνει να προστατεύει και τα παιδιά από τη μόλυνση. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων καθώς και ο αριθμός των νοσηλειών σε εθνικό επίπεδο για τον μήνα Αύγουστο.

Στις Πολιτείες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του συνολικού πληθυσμού ήταν μικρότερη, ο αριθμός των επισκέψεων που έκαναν τα παιδιά και οι έφηβοι στα επείγοντα ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Και ο αριθμός των νοσηλειών ήταν σχεδόν τετραπλάσιος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι, οι δύο μελέτες δείχνουν από τη μία ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί και από την άλλη ότι δεν αυξήθηκε η σοβαρότητα της ασθένειας στα παιδιά.

 

Photo by Kelly Sikkema from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα