Μήπως το παιδί μου έχει εποχιακή μελαγχολία;

Η εποχιακή μελαγχολία είναι ένα είδος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο τον χειμώνα και προκύπτει κυρίως από τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, καθώς τον χειμώνα δεν ‘βγαίνουμε’ στον ήλιο και η μέρα είναι αρκετά μικρότερη.

Με την έλευση της άνοιξης, η εποχιακή μελαγχολία τείνει να υποχωρεί. Όμως, το να αναγνωρίσεις τα σημάδια, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το παιδί ή τον έφηβο. Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις, η μελαγχολία αυτή μπορεί να είναι σημάδια για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού.

Τι προκαλεί την εποχιακή μελαγχολία

Ο Πρόεδρος και CEO του Brain & Behavior Research στη Νέα Υόρκη, Jeffrey Borenstein, δηλώνει: «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι την προκαλεί. Γνωρίζουμε όμως πως έχει να κάνει με τη νευροχημεία και τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης, τα οποία τον χειμώνα τείνουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα».

Η σεροτονίνη ‘ρυθμίζει΄τη διάθεση και αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο. Από την άλλη, η μελατονίνη ‘ρυθμίζει’ τον ύπνο και επίσης αυξάνεται από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, είναι οι δύο ορμόνες που ευθύνονται εν μέρει και για την κατάθλιψη.

Συμπτώματα μελαγχολίας στα παιδιά

Εκτός από τα προφανή, δηλαδή να μην έχουν διάθεση, άλλα σημάδια είναι η κούραση, η έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και να μειωθεί το ενδιαφέρον τους για το σχολείο και η πτώση των βαθμών. Επίσης, μπορεί να επιθυμεί περισσότερους υδατάνθρακες.

Όμως, δεν είναι σπάνιο τον χειμώνα η επίδοση του παιδιού στο σχολείο να είναι μειωμένη και να μην έχει διάθεση – ειδικά σε μία χρονιά όπως η φετινή και εν μέσω πανδημίας. Αν παρατηρήσεις όμως σοβαρές αλλαγές στο παιδί που διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε ήρθε η ώρα για μία συζήτηση μαζί του.

Πώς να το βοηθήσεις

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να αφορούν την εποχιακή μελαγχολία στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό όμως που σίγουρα βοηθά είναι ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους και η έκθεση στον ήλιο. Έτσι, το Σαββατοκύριακο μπορείτε να βγαίνετε οικογενειακώς για μία βόλτα στη φύση και να εξασφαλίζεις πως το παιδί κοιμάται όσες ώρες χρειάζεται. Ωστόσο, ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα γιατί ίσως χρειαστεί και κάποια αγωγή ή να μιλήσει με κάποιον παιδοψυχολόγο, ειδικά αν βιώνει και έντονα στρεσογόνες καταστάσεις.

 

Photo by saif el ouarti from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα