Τι να κάνω όταν «βρέχει το κρεβάτι του» - 4moms

Τι να κάνω όταν «βρέχει το κρεβάτι του»

Τα περισσότερα παιδιά περνούν από αυτό το στάδιο που “βρέχουν το κρεβάτι τους”. Θέλουν απλά χρόνο και δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να περάσετε και οι δυο σας «αναίμακτα» αυτό το στάδιο.

Μην επιρρίπτεις ευθύνες

Μπορεί να νιώθεις εκνευρισμό που πρέπει να καθαρίσεις το κρεβάτι, όμως μην διοχετεύεις στο παιδί αυτά τα συναισθήματα. Το πιο πιθανό είναι πως νιώθει ήδη άσχημα και σίγουρα δεν το έκανε επίτηδες. Απέφυγε όμως και να επικροτείς τις νύχτες που δεν είχε τέτοιο ‘ατύχημα’. Καλύτερα να επικροτείς αυτά που το παιδί μπορεί να ελέγξει και έχει επιλογή.

Καθησύχασέ το

Σε συνέχεια του παραπάνω, καθησύχασε το παιδί και πες του πως δεν φταίει εκείνο. Πες του πως πάρα πολλά παιδιά περνούν την ίδια φάση, όπως και εσύ άλλωστε όταν ήσουν στην ηλικία του. Το βασικό είναι να του δείξεις πως δεν είναι κάτι φοβερό και απλά μία φάση που θα ξεπεράσει σύντομα. Φυσικά, εξίσου απαγορευτικό είναι να κάνεις αστεία με αυτό, είτε όταν είστε μόνοι, είτε μπροστά σε άλλους.

Ο παιδίατρος

Μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό, όμως μπορείς να μιλήσεις με τον παιδίατρο ώστε να αποκλείσετε κάποιο παθολογικό αίτιο αλλά και να εξηγήσεις ακριβώς τους λόγους που συμβαίνει.

Επισκέψεις στην τουαλέτα

 Πριν κοιμηθεί πες του να πάει τουαλέτα και αν χρειαστεί, να σηκωθεί μόλις ξαπλώσει. Επίσης, αν είσαι ξύπνια μέχρι αργά, μπορείς να το ξυπνήσεις για τουαλέτα πριν κοιμηθείς. Αν δεν πάει επειδή φοβάται το σκοτάδι, τότε άφησε ένα φωτάκι νυχτός, ή το φως του μπάνιο ανοιχτό.

Το κρεβάτι

Για να αποφύγεις τις πολλές ώρες καθαρίσματος, τότε φρόντισε να «προστατεύσεις» το κρεβάτι σου με κάποιο κατάλληλο υπόστρωμα που θα βρεις στην αγορά. Ώστε να χρειαστεί να αλλάξεις απλά σεντόνια και όχι να καθαρίζεις το στρώμα κάθε φορά.

Η συναισθηματική κατάσταση

Όπως είπα και παραπάνω, το «βρέξιμο του κρεβατιού» είναι μία φυσιολογική διαδικασία που περνούν τα περισσότερα -αν όχι όλα- τα παιδιά. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσεις πως δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Αν για παράδειγμα, έχει πολύ στρες για κάτι, ή γίνονται πολλές απότομες αλλαγές στο περιβάλλον του -όπως ένα διαζύγιο-, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

 

Photo by Paolo Chiabrando from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα