Τα παιδιά με συναισθηματική σταθερότητα έχουν γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα

Όταν μιλάμε για τη διαπαιδαγώγηση, όλοι οι γονείς θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας όλες τις αρετές. Θέλουμε να είναι καλόψυχο, γενναιόδωρο, έξυπνο, με αυτοπεποίθηση και χιούμορ.

Τις περισσότερες φορές για να μάθει κάτι πρέπει να το υιοθετήσουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας, όπως η γενναιοδωρία και ο εθελοντισμός. Χρειάζεται να γίνουμε εμείς το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν.

Όταν μιλάμε για συναισθηματική σταθερότητα, τότε υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δώσουμε εμείς το παράδειγμα.

Άφησέ το να κάνει λάθη

Είναι απολύτως ok να αφήνεις το παιδί να κάνει λάθη γιατί απλούστατα, μαθαίνει από αυτά. Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να αποτυγχάνει και έτσι, τείνει να προσπαθεί να το προλάβει ή να το ‘καλύψει’. Μπορεί να πιστεύεις πως έτσι το προφυλάσσεις και πως κάνεις απλώς αυτό που χρειάζεται, όμως η πραγματικότητα είναι πως πρέπει να πέσει πρώτα προκειμένου να μάθει να σηκώνεται.

Ο σεβασμός

Μπορεί ο σεβασμός να φαίνεται ως κάτι απλό, όμως δεν είναι. Πολλοί γονείς θέλουν να επιβάλλονται στα παιδιά, όμως χρειάζεται να υπάρχει μία αίσθηση ισότητας ώστε να σε συμβουλεύεται και να σε ακούει, όχι από φόβο ή υποχρέωση, αλλά επειδή πραγματικά σε σέβεται. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του παιδιού και να μην το επικρίνεις ή το μαλώνεις.

Αν για παράδειγμα πιστεύεις πως δεν σου μίλησε καλά σε κάποια στιγμή, μην προσπαθήσεις να επιβληθείς με το ‘χαρτί του γονέα΄ αλλά να του εξηγήσεις με ποιον τρόπο τα λόγια του σε επηρέασαν. Μπορείς να επιβάλλεις τα όρια που θες και να είσαι αυστηρή και ταυτόχρονα να νιώθει το παιδί πως το καταλαβαίνεις και πως είστε ισάξια μέλη μίας οικογένειας.

Όταν βαριέται

Είναι σημαντικό να το αφήνεις να νιώθει πως βαριέται κάποιες φορές. Αν δηλώνει πως έχει βαρεθεί, τότε ενθάρρυνέ το να βρει λύσεις και να απασχοληθεί με κάτι. Πολλοί γονείς τείνουν να αφήνουν τα πάντα όταν τους λέει το παιδί πως βαριέται, όμως στην πραγματικότητα χρειάζεται να το αφήνει για λίγο μόνο του ώστε να ανακαλύψει νέα ενδιαφέρονται, ή κάποια κλίση που ίσως έχει.

Πώς να ενθαρρύνει τον εαυτό του

Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού που του υπενθυμίζονται τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του ή οι αποτυχίες του. Είναι σημαντικό λοιπόν να του μάθεις την αξία του self-talk. Είναι αυτός ο εσωτερικός μονόλογος που κάνουμε ώστε να παροτρύνουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι και μας ενθαρρύνει υπενθυμίζοντάς μας τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας.

Έτσι, χρειάζεται να μάθεις στο μικρό σου πως να διαχειρίζεται τις αποτυχίες και να κάνει ένα μικρό self talk όταν νιώθει ανασφάλεια για τον εαυτό του και τις δεξιότητές του.

Μάθε τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του

Πολλές φορές ξεχνάμε πως το παιδί έχει μία τελείως δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα. Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος και αξιολάτρευτο, όμως έχει τις δικές του προτιμήσεις, χαρακτηριστικά και ρυθμό που θέλει να κάνει τα πράγματα.

Επιπλέον, το να γνωρίζεις το μικρό σου ως ανεξάρτητο άνθρωπο θα σε βοηθήσει ώστε να σταθείς στο πλάι του και να καλύπτεις όποιες ανάγκες του. Άλλωστε, δεν είναι ‘κτήμα’ μας αλλά μέλη της οικογένειάς μας.

Το να μάθεις στο παιδί να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα, να κάνει λάθη και να νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του, τότε θα γίνει ένας συναισθηματικά σταθερός ενήλικας.

 

Photo by Ben Mack from Pexels

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα