Συμβουλές ώστε να ενθαρρύνεις την κοινωνικότητα του παιδιού κατά τη διάρκεια του lockdown

Τα δύο lockdown της χρονιάς έχουν αναγκάσει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για περισσότερους μήνες απ’ ότι ήταν ανοιχτά φέτος. Όπως είναι λογικό, αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητα, τη ψυχολογία αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού.

Η τηλεκπαίδευση και τα διαδικτυακά μαθήματα μπορεί να αντικαταστήσουν το σχολείο όσον αφορά τις γνώσεις και τη μάθηση, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις κοινωνικές προεκτάσεις του.

Virtual συναντήσεις με φίλους του

Φέτος, όλοι κάναμε πολλές περισσότερες βιντεοκλήσεις με συγγενείς και φίλους προκειμένου να τους δούμε για λίγο – έστω και μέσω μίας οθόνης. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τους κολλητούς φίλους του παιδιού. Ορίστε κάποιες ημέρες και ώρες την εβδομάδα που θα μιλά με τους φίλους τους στο δωμάτιό του. Μπορεί η κάμερα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική με την προσωπική επαφή, όμως θα βοηθήσει το παιδί να μην νιώθει αποξενωμένο από τους φίλους του και να διατηρήσει την κοινωνική ζωή του. Τα μηνύματα  και η αλληλεπίδραση μέσω κοινωνικών δικτύων δεν είναι το ίδιο με μία «κατά πρόσωπο» συνάντηση, έστω και διαδικτυακή.

Συζητήσεις με συγγενείς

Ακόμα και αν δεν μπορεί να μιλά καθημερινά με τους φίλους του μέσω κάμερας, φρόντισε να μην χάσει την επαφή του με τη γιαγιά και τον παππού, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που συνήθως βλέπετε πολύ συχνά.

Η ευκαιρία για να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες

Δες το lockdown ως μία ευκαιρία να «δουλέψετε» μαζί κάποια θέματα που αφορούν την κοινωνική συμπεριφορά του. Βοήθησέ το να είναι καλός ακροατής, να μην διακόπτει τον άλλον όταν μιλά, να κοιτά τον συνομιλητή του στα μάτια, να έχει ενσυναίσθηση και να ρωτά διάφορα τον συνομιλητή του. Τώρα που περνάτε όλη την ημέρα μαζί είναι μία ιδανική ευκαιρία ώστε να αναπτύξεις σημαντικά την συναισθηματική νοημοσύνη του και να αναπτύξεις τις κοινωνικές δεξιότητές του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία, τα lockdown και οι γιορτές που είναι πολύ διαφορετικές φέτος, είναι μία πρόκληση ιγα όλους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις σε μικρούς και μεγάλους θα είναι εμφανείς και πολύ μετά το τέλος του κορωνοϊου καθώς διανύουμε μία περίοδο με αυξημένα τα επίπεδα άγχους, αβεβαιότητας, στρες και social distancing. Όμως, ως γονείς, ευτυχώς τα χέρια μας δεν είναι δεμένα όσον αφορά το social well being του παιδιού μας και έτσι, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να περάσει και εκείνο αυτή την περίοδο όσο πιο ‘αναίμακτα’ γίνεται.

 

Photo by Kat Jayne from Pexels

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα