Πώς τρεις ώρες μπροστά σε μία οθόνη αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Saint George του Λονδίνου, αναφέρουν πως η παρακολούθηση οποιαδήποτε οθόνης για περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά.

Ο χρόνος που ένα παιδί περνά μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, tablet, ή κινητού, αυξάνει τους κινδύνους που συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη, όπως η συσσώρευση λίπους στο σώμα, την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, με συνέπεια τα κύτταρα του λίπους να μην ανταποκρίνονται στην εν λόγω ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Φυσικά, και η έλλειψη σωματικής άσκησης λόγω παρακολούθησης μίας οθόνης, παίζει καθοριστικό παράγοντα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood» και αναφέρει πως έγινε σε δείγμα 4.500 παιδιών από 9 έως 10 χρονών.

Από αυτά τα παιδιά, στο ένα άκρο το 4% δεν έκαναν καθόλου χρήση οθονών, ενώ στο άλλο άκρο το 18% έκαναν χρήση πάνω από τρεις ώρες. Ο χρόνος των υπόλοιπων παιδιών κυμαινόταν κάπου ενδιάμεσα. Τα αγόρια ήταν πιθανότερο (22%) από ό,τι τα κορίτσια (14%) να περνάνε άνω των τριών ωρών κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη.

Τα παιδιά που κολλούσαν στις οθόνες κατά μέσο όρο πάνω από ένα τρίωρο ημερησίως, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικού λίπους, ινσουλίνης στο αίμα μετά από νηστεία (αύξηση 10,7%), αντίστασης στην ινσουλίνη (10,5%) και λεπτίνης (9,3%), της ορμόνης που εμπλέκεται στην όρεξη. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, αν και οι επιστήμονες δεν συνέχισαν την μελέτη τους για να δουν κατά πόσο τα παιδιά όντως εμφάνισαν τη νόσο αργότερα.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα