Πώς να εξηγήσεις τον φεμινισμό με απλά λόγια στο παιδί - 4moms

Πώς να εξηγήσεις τον φεμινισμό με απλά λόγια στο παιδί

Ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται ώστε να μάθουμε στα παιδιά μας τις έννοιες του φεμινισμού, των σεξιστικών συμπεριφορών και της ισότητας των φύλων. Στον 21ο αιώνα το social awareness είναι πιο έντονο από ποτέ και οι νέοι γονείς θέλουν να σπάσουν κοινωνικά αλλά και έμφυλα στερεότυπα.

Πώς μπορείς λοιπόν να μιλήσεις στο παιδί σου για τον φεμινισμό με πολύ απλά λόγια;

Εστίασε στην ισότητα

Εξήγησε στο παιδί την απλή και θεμελιώδη  αρχή του φεμινισμού. Πώς οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες και αξίζουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Απάντησε σε ερωτήσεις που έχει το παιδί και εξήγησε πως τα κορίτσια μπορούν να γίνουν ό,τι επιθυμούν και εκείνες ορίζουν τη ζωή τους.

Φτιάξε μία λίστα

Μπορείς να φτιάξεις μία λίστα με την οποία θα εξηγήσεις πως ο φεμινισμός πήγε μπροστά την κοινωνία μας. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις πως πριν το 1950 οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Πώς πλέον έχουν ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευσε, επιλέγουν εκείνες πότε και αν θα κάνουν παιδί και πολλά ακόμη παραδείγματα που πριν έναν ή δύο αιώνες δεν ήταν δεδομένα. Ουσιαστικά, κάλυψε ένα μεγάλο έδαφος σχετικά με το πως οι γυναίκες πάλεψαν για την αλλαγή ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.

Κάνε ξεκάθαρο τι δεν είναι ο φεμινισμός

Συχνά η έννοια του φεμινισμού μπερδεύεται. Υπάρχουν μερικοί που θεωρούν πως οι φεμινίστριες δεν θέλουν το ανδρικό φύλο, ενώ αυτό είναι απλά λάθος. Ο φεμινισμός έχει να κάνει με την ισότητα και την καταπάτηση έμφυλων στερεοτύπων όπως οι «γυναικείες δουλειές του σπιτιού» και πολλά ακόμα. Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν πολλοί που χλευάζουν μία τέτοια έννοια και πιστεύουν πως δεν χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές είναι λευκοί άνδρες με εξουσία…κι αυτό τα λέει όλα από μόνο του. Οπότε, εξήγησε στο παιδί πως ο φεμινισμός ζητά απλά την ισότητα και όχι των διαχωρισμό ανθρώπων με βάση το φύλο.

 

Photo by Jordan Nix from Unsplash

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα