Παιδί και νερό: Κολύμπι και θέματα ασφαλείας για παιδιά έως 6 ετών

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ετοιμάζεσαι για τις πρώτες διακοπές με το μικρό σου. Τι γίνεται όμως αν ακόμα δεν ξέρει να κολυμπάει; Μπορείς να το μάθεις εσύ να γίνει ένα ‘μικρό δελφινάκι’, όμως μαζί με την εκμάθηση πρέπει να εστιάσεις για στα θέματα ασφάλειας στο νερό.

1-2 χρονών

Σε αυτή την ηλικία το παιδί πρέπει απλά να έρθει σε επαφή με το νερό. Καθίστε μαζί στα σκαλάκια της πισίνας, ή στη ακτή και γνωρίστε του το υγρό στοιχείο.

Η ασφάλεια:

 • Να το κρατάς καθ’όλη τη διάρκεια
 • Μην το βάζεις κάτω από το νερό
 • Βάλε του πάνα ειδική για την παραλία
2-3 χρονών

Το παιδί θα έχει μεγαλύτερη περιέργεια τώρα για το νερό, όμως εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιον να το κρατά καθ’όλη τη διάρκεια. Παίξτε στο νερό και μάθε του πως μπορεί να επιπλέει, πάντα κρατώντας το εσύ από την πλάτη. Κοντά στα τρίτα του γενέθλια, μπορείς να του δείξεις πως να κάνει φούσκες στο νερό και να κρατά την αναπνοή του για να βρέξει το πρόσωπό του. Επίσης, είναι απαραίτητο να φορά μπρατσάκια.

Η ασφάλεια:

 • Μπορεί να νιώθει μεγάλη αυτοπεποίθηση, όμως δεν πρέπει να το αφήσεις καθόλου μόνο του.
 • Μίλησέ του για τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα και την πισίνα
4 -5 χρονών

Το παιδί έχει αναπτύξει τον συγχρονισμό που χρειάζεται ώστε να κολυμπήσει μόνο του και μπορείς να ξεκινήσεις τα πρώτα μαθήματα. Αν δεν έχει μεγάλη εμπειρία με το νερό, ξεκίνησε σιγά-σιγά. Μάθε του τι να κάνει αν καταπιεί νερό, να κουνά τα χέρια και τα πόδια ώστε να κολυμπήσει, να επιπλέει μόνο του και μπορεί να επιχειρήσει να βάλει το κεφάλι του κάτω από το νερό για περίπου 5’’. Όλα τα παραπάνω, θα τα κάνει φορώντας τα μπρατσάκια του ή το μικρό σωσίβιο.

Η ασφάλεια:

 • Πλέον, δεν χρειάζεται να κρατάς συνεχώς το παιδί, όμως σίγουρα πρέπει να είσαι κοντά του συνεχώς.
 • Να έχεις υπομονή. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ‘χέλι’ του νερού, όμως θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή.
 • Αν φοβάται ακόμα το νερό, μην το αναγκάσεις να μπει.
 • Ακόμα κι αν υπάρχει ναυαγοσώστης, εσύ πρέπει να είσαι κοντά του και να το παρακολουθείς όση ώρα είστε στην παραλία ή την πισίνα..
6 χρονών και άνω

Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να κάνει τα πρώτα μακροβούτια, να κολυμπά καλύτερα και να πιάνει αντικείμενα από τον βυθό. Θα αρχίσει να νιώθει περισσότερη σιγουριά και να επιχειρεί νέες τεχνικές. Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να είσαι μαζί του στο νερό, όμως χρειάζεται να το παρακολουθείς από την ξαπλώστρα γιατί μπορεί να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του.

Η ασφάλεια:

 • Χρειάζεται πάντα ένας ενήλικας να προσέχει το παιδί
 • Μάθε του να κάνει βουτιές και να κολυμπά κάτω από το νερό

 

Photo by Jan Kopřiva from Unsplash

 

 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα