Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση - 4moms

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως γνωρίζεις. Το περιβάλλον που μεγαλώνει είναι ο κυριότερος.

Συνήθως, τα παιδιά έχουν αρκετά υψηλή αυτοπεποίθηση, όμως αν το περιβάλλον είναι αρνητικό ή και τοξικό, τότε η αυτοπεποίθησή του μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή.

Επικριτικοί γονείς

Τα όρια της κριτικής είναι πολύ λεπτά. Η υπερβολικά σκληρή κριτική και το να μην επιβραβεύεις με λόγια το παιδί, μπορεί να το κάνει να πιστεύει πως τίποτα απ όσα κάνει δεν είναι αρκετά.

Απόντες γονείς

Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους. Να τα στηρίζουν, να τα αγκαλιάζουν, να συζητούν. Όταν οι γονείς είναι απόντες από την καθημερινότητά του, τότε το παιδί νιώθει πως δεν είναι σημαντικό.

Η πίεση για τις επιδόσεις

Είναι ok να θέλουμε το παιδί μας να είναι πρώτο. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να του μάθουμε πως πρέπει απλά να βάζει τα δυνατά του. Ακόμα κι αν έρθει δεύτερο, τρίτο, τελευταίο, το σημαντικό είναι να τα έχει δώσει όλα και να έχει προσπαθήσει. Οι υψηλές -και πολλές φορές απλησίαστες- προσδοκίες, μόνο καλό δεν κάνουν στη ψυχολογία του.

Συνεχείς συγκρίσεις

Τα παιδιά ούτως ή άλλως συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα άλλα παιδιά, ειδικά στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Έτσι, το να το συγκρίνεις και εσύ συνεχώς απλά το ‘επιβαρύνεις’ ψυχολογικά.

Προβλήματα υγείας

Δυστυχώς, ένα πρόβλημα υγείας δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή και την καθημερινότητά του, αλλά και την προσωπικότητά του. Σε μία ηλικία που πρέπει να είναι ανέμελο και χαρούμενο, όταν καλείται να αντιμετωπίσει ένα θέμα υγείας, μπορεί να το κάνει να χάσει αυτή την παιδικότητα.

Τραυματικές εμπειρίες

Το bullying, οι τραυματικές εμπειρίες και η κακοποίηση είναι από τους πιο σοβαρούς λόγους που επηρεάζεται -μεταξύ άλλων- και η αυτοπεποίθησή του.

 

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αντίθετα, «χτίζεται» ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνει και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ως γονείς δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τα πάντα, όμως μπορούμε να τους δώσουμε όσα περισσότερα εφόδια γίνεται ώστε να είναι χαρούμενα και να εξελιχθούν σε αξιόλογους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

 

Photo by Fabian Centeno from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα