Οι χαρούμενοι γονείς μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά

Και τι δεν θα έδινες ώστε το παιδί σου να είναι γεμάτο ευτυχία, χαμόγελα και αισιοδοξία, σωστά; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να είναι οι γονείς του ευτυχισμένοι.

Οι νεότερες γενιές γονέων συναντούν μία καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις και χαοτικά προγράμματα που προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσωπική ζωή με το ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε περισσότερο να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα μικρά μας. Όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «χάνουμε» πολλά από το μεγάλωμά τους.

Η χρυσή τομή

Το να λέμε πως πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι γονείς για τα παιδιά μας δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παραμελούμε ή να φερόμαστε εγωιστικά. Εκείνοι που συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έχουν γίνει γονείς είναι φυσικά και συναισθηματικά απόντες από τη ζωή των παιδιών τους. Μπορεί να είναι ευτυχισμένοι, όμως σίγουρα δεν φέρονται ως γονείς.

Από την άλλη, και εκείνοι που θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα και το δικό τους wellbeing, για τα παιδιά τους σίγουρα δεν είναι το σωστό πρότυπο του ευτυχισμένου γονέα.

Η χρυσή τομή είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μία ισορροπία. Να φροντίζουμε τα παιδιά μας αλλά και τον εαυτό μας. Να κατανοήσουμε πως τα παιδιά δεν επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας και εμείς με τη σειρά μας δεν επηρεάζουμε αρνητικά τη δική τους.

Ευτυχισμένοι Γονείς = Ευτυχισμένα παιδιά

Ας πάρουμε λίγο χρόνο να ενημερωθούμε για τους διαφορετικούς τρόπους διαπεδαγώγησης και τις διάφορες «σχολές». Να ενημερωθούμε για τον επαρκή ύπνο και τη σωστή διατροφή. Να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να θυμόμαστε τον βασικό κανόνα: Ένα χαρούμενο σπιτικό πρέπει να είναι γεμάτο γέλια και αγάπη.

Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε οδηγίες και πρακτικές που στο τέλος της ημέρας θα μας κάνουν να νιώθουμε εξαντλημένες.

Τι σημαίνει ευτυχισμένοι γονείς;

Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές μας. Οι ευτυχισμένοι γονείς θέτουν τα θεμέλια και τη βάση ώστε το παιδί να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία και χαμόγελο. Αν το παράδειγμά τους είναι γονείς που συνεχώς γκρινιάζουν, θυμώνουν και τσακώνονται, τότε αυτό θα μιμηθούν.

Για να παραμείνουμε ευτυχισμένοι πρέπει να θυμόμαστε πως η ευτυχία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιδί. Μπορούμε να ωριμάσουμε και να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες σε διάφορες τομείς της ζωής μας, όμως με προτεραιότητά μας τη σωματική και συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Η καθημερινότητα μπορεί να είναι γεμάτη γρήγορους ρυθμούς και πολλές φορές να ξεχνάμε να ζούμε το παρόν ή να εκνευριζόμαστε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις. Αν όμως έχουμε ένα θετικό πρίσμα για τη ζωή και την καθημερινότητά μας, τότε αυτό θα το μεταδώσουμε και στα μικρά μας. Nα περνάμε χρόνο μαζί τους, να κάνουμε ταξίδια, διαφορετικές δραστηριότητες και να τους δείχνουμε πως απολαμβάνουμε τον χρόνο που περνάμε μαζί τους.

 

Photo by Jonathan Borba from Unsplash

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα