«Με κάνει ό,τι θέλει»: Συμβουλές για γονείς που νιώθουν ‘αβοήθητοι’ - 4moms

«Με κάνει ό,τι θέλει»: Συμβουλές για γονείς που νιώθουν ‘αβοήθητοι’

Μερικές φορές νιώθεις τελείως ανίσχυρη μπροστά στο παιδί και είσαι πεπεισμένη πως «σε κάνει ό,τι θέλει». Όμως, σε διαβεβαιώ πως δεν είσαι μόνη σε αυτό. Όλοι οι γονείς ξέρουμε πως μερικές φορές απλά είναι πιο εύκολο να λες «ναι», από το να μπεις σε μία σειρά τσακωμών. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο αυτό να γίνει μία ρουτίνα. Αν για παράδειγμα εκείνο επιμένει να πίνει γάλα πριν πάει για ύπνο, πολλά βράδια μπορεί να λες απλά «ναι» γιατί είσαι πολύ κουρασμένη για οτιδήποτε άλλο.

Η παιδοψυχολόγος Dr Amanda Gummer, αναφέρει πως ενώ τα παιδιά θέλουν σταθερότητα και μία ρουτίνα, πρέπει να μάθουν να είναι ευέλικτα και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, καθώς αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για την ενήλικη ζωή τους.

Επίσης, μπορεί να βρίσκεις χαριτωμένο τώρα όταν αρνείται πεισματικά, όμως καθώς μεγαλώνει θα είναι απλά κουραστικό και εξοντωτικό για σένα.

Αν έχει ήδη δημιουργηθεί μία τέτοια ρουτίνα, τότε βάλε μπροστά την ηλικία του ως επιχείρημα. «Είσαι οκτώ τώρα. Οπότε δεν μπορείς να το κάνεις αυτό πια γιατί έχεις μεγαλώσει. Όμως, μπορείς να κάνεις …. (και βάζεις αυτό που επιθυμείς)». Είναι σημαντικό να τελειώσεις τη φράση με κάτι θετικό ώστε να μην το νιώσει ως επίκριση.

Εξήγησε την αλλαγή

Είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσεις το «γιατί». Μίλησέ του με ηρεμία και ωριμότητα σχετικά με τη νέα καθημερινότητα, ή τη νέα ρουτίνα. Καθίστε μαζί καθώς απολαμβάνετε μία ζεστή σοκολάτα και είστε άνετα και οι δύο και μίλησέ του.

Πες του πως «καθώς μεγαλώνει πρέπει να κάνει πιο ‘μεγαλίστικα’ και ώριμα πράγματα». Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να μην νιώσει πως απλά το ανακοινώνεις, αλλά πως είναι ισάξιο μέλος της οικογένειας. Έτσι, μπορείς να συζητήσεις μαζί του σχετικά με την αλλαγή που θέλεις να γίνει και να του ζητήσεις να σου προτείνει και εκείνο κάποιες λύσεις.

Πρέπει να είσαι και εσύ ok με την αλλαγή

Αν νιώθεις ενοχή ή άγχος με την αλλαγή που θέλεις να γίνει, τότε το παιδί θα το καταλάβει. Χρειάζεται να έχεις μία θετική προσέγγιση και να αποπνέεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, αν θέλει να πίνει γάλα πριν κοιμηθεί, τότε μπορείς να αφήνεις δίπλα στο κρεβάτι του ένα ποτήρι με νερό. Επίσης, μπορείς να του δώσεις ένα φρούτο αντί για γάλα πριν πάει για ύπνο. Υπενθύμισέ του πως «τα μεγάλα παιδιά» πίνουν νερό πριν πάνε για ύπνο και όχι γάλα όπως τα μωρά. Άφησέ το να επιλέξει το αγαπημένο του ποτήρι και υπενθύμισέ του πως θα είναι δίπλα του όλο το βράδυ.

 

Photo by Arno Senoner from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα