Κάποιες «απλές» δραστηριότητες που ωφελούν πάρα πολύ το παιδί

Θέλεις το μικρό σου να παίζει με διάφορα παιχνίδια, να παίρνει διαφορετικά ερεθίσματα που θα το βοηθήσουν στην ανάπτυξή του.

Όμως, υπάρχουν μερικές πολύ απλές δραστηριότητες που ωφελούν πολύ το παιδί ειδικά στη νηπιακή ηλικία και πριν κλείσει τα δέκα.

Παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο

Το να βγαίνει από το σπίτι είναι πολύ σημαντικό για τη σωματική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Το να έρχεται σε άμεση επαφή με τη φύση, το βοηθά να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Το να παίζει, για παράδειγμα, με το χώμα, τη βροχή αλλά και το χιόνι, το βοηθά να δημιουργήσει αναμνήσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή φυσική του κατάσταση αλλά και να αναπτύξει την αγάπη του για τις δραστηριότητες στη φύση.

Τα υγιή ρίσκα

Το να παίρνει ασφαλή και υγιή ρίσκα βοηθά το παιδί να αξιολογεί καλύτερα καταστάσεις στην ενήλικη ζωή του. Χρειάζεται να τεστάρει μόνο του τα όριά του για να ωριμάσει συναισθηματικά. Το να παίρνει ρίσκα δεν σημαίνει πως πρέπει να συμμετέχει σε επικίνδυνες δραστηριότητες φυσικά, απλά να το αφήνεις ελεύθερο να τρέχει, να πηδάει και να πέφτει. Αντί να του πεις «πρόσεχε», άφησέ το να αξιολογήσει μόνο του την κατάσταση. Φυσικά, το ξαναλέμε, τα παραπάνω αφορούν ελεγχόμενες από εσένα καταστάσεις.

Δώσε του χρόνο να παίξει μόνο του

Άφησέ το να παίξει μόνο του, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες αναφέρουν πως τα οφέλη είναι πολλαπλά. Άφησέ το να ανακαλύψει τα ταλέντα του, τις κλίσεις του, να απασχολεί τον εαυτό του αλλά και να βαριέται. Η ανεξαρτησία μαθαίνεται ήδη από πολύ μικρή ηλικία και το να παίζει μόνο του είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτό.

Συμπεριέλαβε το στις καθημερινές δουλειές

Το να συμμετέχει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού το βοηθά ώστε να μάθει να τακτοποιεί τον χώρο του και να προσφέρει βοήθεια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να νιώθει πως το συμπεριλαμβάνετε και να αναλαμβάνει ευθύνες. Οι δουλειές μπορεί να είναι πολύ απλές, όπως το να πάρει μία πετσέτα και να την πάει στην κουζίνα κλπ.

Τα «απλά» παιχνίδια

Δεν χρειάζεται να παίζει με πολύπλοκα παιχνίδια. Τα Lego, τα λούτρινα αρκουδάκια, οι κούκλες, τα ξύλινα blocks, τα χάρτινα κουτιά και άλλα «απλά» παιχνίδια το βοηθούν να βρει τρόπους να απασχοληθεί και να αναπτύξει τη φαντασία του.

 

Photo by Daiga Ellaby from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα