Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να ζητήσει συγγνώμη - 4moms

Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να ζητήσει συγγνώμη

Αν έχεις παραπάνω από ένα παιδιά, τότε σίγουρα έχεις ζήσει την παρακάτω εικόνα. Το ένα θέλει να παίξει με το αυτοκινητάκι του στο δωμάτιό του και το άλλο θέλει να παίξει ξαφνικά με το ίδιο αυτοκινητάκι αλλά σε άλλο χώρο. Κλάματα, φωνές, ακόμα και χτυπήματα. Όταν παρεμβαίνεις απαιτείς από το παιδί να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του. Όμως, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους το να αναγκάζεις το παιδί να ζητήσει συγγνώμη δεν είναι όσο αποτελεσματικό πιστεύεις.

Γιατί δεν είναι καλό

Το να πιέζεις το παιδί να πει απλά τη λέξη «συγγνώμη» δεν το βοηθά να καταλάβει τι έκανε λάθος ή ποια συμπεριφορά του δεν ήταν καλή. Επιπλέον, μετά από μερικές φορές το παιδί θα μάθει πως με το να ξεστομίζει απλά τη λέξη, όλα θα είναι ok. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θες να του μάθεις.

Αν το παιδί θες πραγματικά να το εννοεί όταν το λέει, τότε πρέπει να κατανοήσει πού έκανε λάθος και γιατί. Πρέπει να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του και να κατανοήσει πως η συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή και να ζητήσει συγγνώμη επειδή πραγματικά νιώθει άσχημα γι’ αυτή.

Τι να κάνεις λοιπόν;

Η σωστή προσέγγιση

Την επόμενη φορά μπορείς να του πεις: «Θα ήθελες να ζητήσεις συγγνώμη; Το κάνουμε όταν νιώθουμε άσχημα για κάτι και αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε. Αυτή μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα αλλά και το άλλο άτομο. Τι λες; Να το δοκιμάσουμε;». Με αυτόν τον τρόπο δίνεις στη λέξη μία νέα προσέγγιση και δίνεις και στο παιδί την ευκαιρία να αναλογιστεί τι έκανε λάθος και ύστερα να δει πως νιώθει καλύτερα με το να απολογείται για μία άσχημη συμπεριφορά του.

Τι γίνεται όμως όταν απλά δεν θέλει να ζητήσει συγγνώμη

Αυτό θα το συναντήσεις αρκετά συχνά. Όμως, μπορείς να του πεις κάτι του τύπου: «Μάλλον δεν είσαι ακόμα έτοιμος και αυτό είναι εντάξει. Ίσως νιώθεις λίγο άσχημα για τη συμπεριφορά σου; Πάρε τον χρόνο σου και όταν είσαι έτοιμος μπορείς να το πεις».

 

Photo by Yan Krukov from Pexels

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα