Δώσε στο παιδί σου εμπειρίες, όχι αμέτρητα παιχνίδια - 4moms

Δώσε στο παιδί σου εμπειρίες, όχι αμέτρητα παιχνίδια

Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις είναι αυτές που θα κρατά για πάντα το παιδί και όχι αν πήρε το τελευταίο μοντέλο του παιχνιδιού που ήθελε. Μπορεί να πιστεύεις πως να του αγοράσεις ένα παιχνίδι είναι ο τρόπος σου να δείχνεις πως νοιάζεσαι και το αγαπάς, όμως στην πραγματικότητα το παιδί χρειάζεται απλά εσένα.

Θα έχεις παρατηρήσει πως όταν το παιδί δέχεται συνεχώς νέα παιχνίδια, τείνει να τα βαριέται πολύ γρήγορα, ή να παίζει απλά με ένα συγκεκριμένο που είναι το αγαπημένο του.

Όμως, οι εμπειρίες και ο χρόνος που περνάς μαζί του είναι πολύ πιο σημαντικά. Είναι αυτά που αφήνουν το αποτύπωμα στην παιδική ψυχή.

Κάνε το παιδί χαρούμενο χωρίς την υπερπληθώρα των υλικών αγαθών

Είναι καλύτερο το παιδί να έχει λιγότερα παιχνίδια και περισσότερο ποιοτικά. Αγόρασε του παιχνίδια που έχουν εκπαιδευτική αξία και το βοηθούν να αναπτύξει τις ικανότητες και τα ταλέντα του. Οι γονείς πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να εκτιμούν την αξία των πραγμάτων αλλά και την αγορά τους.

Τι γίνεται όταν του δίνουμε πολλά παιχνίδια;

Σίγουρα, αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σε κάνει να πιστέψεις πως δεν πρέπει να αγοράζεις παιχνίδια. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι σημαντικό να επιλέγεις παιχνίδια που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να γίνεσαι πιο επιλεκτική στην αγορά τους.

Σίγουρα την περίοδο των εορτών θα έχεις παρατηρήσει τη «βροχή δώρων» που γίνεται και τελικά, το παιδί καταλήγει μετά από μερικές ημέρες να μην ασχολείται τόσο. Το να υπάρχει υπερπληθώρα από παιχνίδια και να το ΄βομβαρδίζεις’ συνεχώς με παιχνίδια, μπορεί να το κακομάθεις και το κάνεις να χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του.

Τα παιχνίδια όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αντικαταστήσουν εσένα. Το παιδί χρειάζεται τους γονείς του και να περνά χρόνο μαζί τους κάνοντας το πιο απλό πράγμα όπως μία βόλτα, ένας χορός ή κάποια κατασκευή.

Οι αναμνήσεις είναι αυτές που μένουν και όχι τα παιχνίδια.

 

Photo by Bruno Nascimento from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα