Δεν χρειάζεται να βοηθήσεις το παιδί αν εκείνο δεν ζητήσει βοήθεια - 4moms

Δεν χρειάζεται να βοηθήσεις το παιδί αν εκείνο δεν ζητήσει βοήθεια

Θέλεις να βοηθήσεις το παιδί όταν δυσκολεύεται για κάτι, όμως στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να το κάνεις αν εκείνο δεν σου ζητήσει βοήθεια.

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα σχετικά με το πότε να αφήσεις το παιδί να κάνει λάθος ή πότε να το αφήσεις να μάθει μόνο του κάτι χωρίς να «επεμβαίνεις» συνεχώς.

Αυτό, έρχεται να επιβεβαιώσει και η parent coach, Χριστίνα Γκίκα, μέσα από μία ανάρτησή της στο Facebook.

Η ανάρτησή της

“Κάτσε να στο βάλω εγώ, δεν μπορείς”

“Να σε βοηθήσω, δυσκολεύεσαι”

“Δεν μπαίνει έτσι, δεν θα μπει έτσι”

“Το βάζεις λάθος. Κάτσε να βοηθήσει ο μπαμπάς”

Το παιδί κάνει μια προσπάθεια να καταφέρει κάτι. Αιθάνεται ικανό ότι  μπορεί, θέλει να το ανακαλύψει μόνο του, νιώθει αυτόνομο, ανεξάρτητο και έχει πάρει την πρωτοβουλία να το προσπαθήσει. Δεν έχει ζητήσει την βοήθεια μας ενώ είμαστε ακριβώς μπροστά του ή δίπλα του.

Καταλαβαίνω την έντονη παρόρμηση μας, να το ισιώσουμε λίγο, το ότι βλέπουμε πώς δεν το πάει καλά και μπορεί να κρασάρει, το ότι θα αργήσουμε αν περιμένουμε να το βάλει μόνος του ή να το προσπαθήσει μόνος του. Έχω αισθανθεί τον εκνευρισμό του “Θα ξημερώσουμε εδώ πέρα”.

Του κλέβουμε μωρέ πολύ την αίσθηση αυτή ότι τα καταφέρνει, την αίσθηση ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, μπορεί να βρει μια λύση, την ανεξαρτησία του…

Αν βλέπουμε να ανεβάζει παλμούς μπορούμε μαλακά να ρωτήσουμε “Χρειάζεσαι βοήθεια με αυτό; Μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές”

Και αν πει όχι, καθόμαστε λίγο στα αυγά μας. Συχνά μπορεί να το καταφέρει και τότε η αίσθηση για το παιδί είναι μοναδική.

 

Photo by Sai De Silva from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα