Αυτό είναι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να μην σε ακούει

Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει στιγμές που ζητάμε από το παιδί κάτι και αυτό απλά δεν ακούει και αρνείται να το κάνει. Μπορεί οι συνθήκες να διαφέρουν, όμως η βάση του θέματος παραμένει ίδια. Τα παιδιά πολλές φορές απλά αρνούνται τις οδηγίες που δίνει ο γονιός.

Πολλές φορές μπορεί ο λόγος να είναι προφανής, όμως υπάρχουν και φορές που δεν είναι και τόσο.

Προειδοποιείς συχνά πως θα έρθει μία τιμωρία

Ξέρουμε πως δεν θέλεις να το τιμωρήσεις, απλά να το κάνεις να ακούσει. Ωστόσο, όταν προειδοποιείς συνέχεια για επιπτώσεις που δεν έρχονται, τότε και το παιδί σταματά να τις ακούει ή να τις λαμβάνει υπόψιν.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις

Πολλές φορές απλά έχουμε πολλές απαιτήσεις οι οποίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα, τα παιδιά τείνουν να είναι περισσότερο κουρασμένα προς το τέλος της ημέρας. Έτσι, το να κάνουν κάτι ίσως χρειαστεί διπλή προσπάθεια από εσένα. Την επόμενη φορά έλεγξε και το timing που του ζητάς να κάνει κάτι.

Αφήνεις τα συναισθήματά σου να πάρουν τα ηνία

Σίγουρα είναι εκνευριστικό να λες κάτι ξανά και ξανά. Όμως, με το να χάσεις την ψυχραιμία σου και να νευριάσεις, δεν θα πετύχεις τίποτα. Όσο συναισθηματικά φορτισμένη κι αν νιώθεις, θυμήσου πως πρέπει να διατηρήσεις την ηρεμία σου και να συζητήσεις μαζί του σε χαμηλούς τόνους.

Απλά δεν θέλουν να ακούσουν

Επίσης πιθανό είναι να μην θέλουν να κάνουν αυτό που τους ζητάς. Απλά και ξεκάθαρα. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε παιδί. Όταν για παράδειγμα του λες να κλείσει το video game και εκείνο αρνείται. Η καλύτερη στρατηγική εδώ είναι να δώσεις δυο επιλογές στο παιδί και να το αφήσεις να διαλέξει εκείνο ποια από τις δύο θέλει.

Κάνε λίγο πίσω

Κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου αν πραγματικά είναι ανάγκη να κάνει αυτό που του ζητάς. Μερικές φορές απλά πρέπει να αποδεχθείς πως έχασες τη μάχη. Αν το παιδί είχε μία δύσκολη ημέρα, τότε να του προσθέσεις ακόμη έναν λόγο να κουραστεί, ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Μερικές φορές δεν είναι κακό να αφήσουμε κάτι να περάσει.

 

Photo by Kha Ruxury from Pexels

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα