Ακόμη μία έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με την έλλειψη ύπνου

Ακόμη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές που συνδέουν τον ανεπαρκή ύπνο με την παχυσαρκία στα παιδιά. Ο κακής ποιότητας ύπνος, ή ο ύπνος μικρής διάρκειας, σχετίζεται με αρκετά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης αλλά και υπέρταση.

Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε πως παράλληλα με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας έχει παρατηρηθεί και μείωση στην διάρκεια του ύπνου των παιδιών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επίδραση που φαίνεται πως έχει η διαδικασία του ύπνου στο οργανισμό (πχ. ορμονικό, νευρικό, ανοσοποιητικό σύστημα) έχουν ως αποτέλεσμα ο ανεπαρκής ύπνος να θεωρείται πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 120 παιδιά μέσης ηλικίας 8 ετών και κατέληξε σε σύνδεση του φτωχού ύπνου με υψηλότερο ΔΜΣ. Όπως δήλωσε ο ερευνητής Bernard Fuemmeler, η παιδική παχυσαρκία πολύ συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή, γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Λόγω της ισχυρής σύνδεσης της παχυσαρκίας και πολλών μορφών καρκίνου, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνώνυμη της πρόληψης του καρκίνου, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητή η σύνδεση του λίγου ύπνου με την παχυσαρκία.

 

Photo by Victoria Borodinova from Pexels 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα